Sutra ročište protiv Zdravka Mamića

Sutra ročište protiv Zdravka Mamića

Prvo ročište na Županijskom sudu u Zagrebu u postupku koji se vodi povodom udružne tužbe za diskriminaciju temeljem spolne orijentacije koju su podnijele članice Centra za LGBT ravnopravnost (udruženja LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije protiv Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika NK Dinamo bit će održano sutra u 9.30 sati.

Podsjećanja radi, Zdravko Mamić je u izjavi za medije 16. novembra 2010. godine rekao da "gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju“, te dodao kako se gej muškarci mogu baviti drugim poslovima, kao što su ''baletani, tekstopisci ili novinari''.

Zdravko Mamić je time stao u obranu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića, protiv kojeg je također podnesena udružna tužba, zbog njegove prethodne izjave u kojoj javnosti poručuje da gejevima nema mjesta u reprezentaciji jer "na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi", saopćeno je iz Centra za LGBT ravnopravnost.

U svojoj tužbi, Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije traže zabranu daljnjeg obraćanja  Zdravka Mamića medijima na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije, te da u dnevnim novinama o svom trošku objavi javno izvinjenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije