Svaki ozbiljniji incident i - nema gostujućih navijača

Komitet zasjedao u Sarajevu

Svaki ozbiljniji incident i - nema gostujućih navijača

E. Škorić

U Sarajevu je danas održan sastanak Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH, na kojem je doneseno nekoliko odluka i zaključaka.

1. Usvojena je Informacija nadležnih komiteta o dosadašnjem dijelu takmičenja u Premijer ligi BiH, uz sljedeće mjere:

 

2. Donosi se uslovna odluka o zabrani organizovanog odlaska gostujućim navijačima na utakmice Premijer lige BiH i završnog dijela Kupa BiH, koja će automatski stupiti na snagu do kraja sezone 2012/2013, ukoliko dodje do bilo kakvog ozbiljnijeg  incidenta od strane navijača na stadionu ili izvan stadiona, a u vezi sa utakmicama Premijer lige BiH ili završnog dijela Kupa BiH.


3. Komitet osudjuje huligansko i vandalsko ponašanje dijela navijača izvan stadiona prije i poslije  odigravanja utakmica 6. Kola Premijer lige BiH HŠK Zrinjski - FK Željezničar, NK GOŠK – FK Slavija i NK Čelik – FK Borac i očekuje od nadležnih državnih  organa da provede hitnu istragu i procesuiraju vinovnike nemilih događaja.


4. Komitet  apeluje na nadležne bezbjedonosne strukture na svim nivoima u BiH da odmah preduzmu odgovarajuće mjere i aktivnosti u cilju sprječavanja nereda na stadionima, a posebno izvan stadiona, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima.


5. Obavezuju se klubovi Premijer lige BiH da posvete više pažnje organizaciji putovanja svojih navijača na utakmice Premijer lige BiH i završnog dijela Kupa, kao i da ulože dodatne napore na  identifikaciji huligana u redovima svojih navijača.


6. Ukoliko dodje do upotrebe pirotehničkih sredstava na stadionima, Komitet upozorava klubove da će biti primjenjene adekvatne sankcije predvidjene važećim propisima NS/FS BiH, koje uključuju  prekid utakmice i druge sankcije.


7. Komitet će kontrolisati i analizirati dalju situaciju i  ukoliko bude neophodno, preduzimati rigorozne mjere protiv klubova i pojedinaca, a u skladu sa ovlaštenjima utvrdjenim odluka FIFA, UEFA i propisima NS/FS BiH.

 

 

1. Usvojena je Informacija o aktivnostima  za provedbu izbora na svim nivoima u NS/FS BiH, uz slijedeće zaključke:

- Usvojen je   Godišnji pregled licenciranja klubova;

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

- Usvojena je Informacija sa UEFA konferencije u Budvi, održane 17/18. 09. 2012. godine;

Razno.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.