Svatovac, sve što treba im je novac...

Nadrealna sportska priča iz Poljica

Svatovac, sve što treba im je novac...

Bosanskih Hoffenheima i Leicestera svakome je ko imalo drži do ukusa više preko glave. Ne, oni nisu ni jedni ni drugi, ne upoređuju se, oni su Svatovac iz Poljica. I imaju navijače, Parazite. I prošli su u osminu finala Kupa BiH, iako su član druge lige FBiH Sjever.

Eliminirali su Slaviju nakon penala, a onda su uslijedile nadrealne scene slavlja. Mnogo nadrealnije nego su to prizori sa utakmice. Navijači načičkani oko terena na kojem Rolnaldinho ne bi mogao zadržati loptu više od tri sekunde i gdje vjerovatno još nikada niko nije uvezao pet tačnih pasova prema naprijed.

Među 16 tako neće biti Sarajeva, Veleža, Radnika iz Bijeljine... ali će biti "tamo neki Svatovac", kako za sebe vole reći nakon što ih je trener Mladosti iz Doboja kod Kaknja Edis Mulalić uzeo kao primjer nižerazredne ekipe.

Inventivni komentari

Poljice su dojučer bile relativno nepoznato selo u blizini Lukavca, ali uspjeh fudalskog kluba popraćen nevjerovatno inventivnim komentarima njihovih navijača, u stilu kakvog ne posjeduje 80 posto današnjih sportskih novinara, lansirali su i mjesto i fudbalski klub u žižu medijskog interesovanja.

Ko je taj Svatovac, odakle je da prostiš?

"Selo Poljice broji 8,200 stanovnika, da je bilo ljepše vrijeme pola stanovništva bilo bi na utakmici. No i ovako, sakupilo se 1.500 gledalaca, utakmica protiv Slavije protekla je u najboljem redu, bez ijednog incidenta, ijedne petarde i psovke. 

To je nama najvažnije, a prolazak u osminu finala došao je baška. To je najveći uspjeh u našoj historiji i došao je kao plod sasvim zaslužene pobjede. Nema nam niko ništa prigovoriti.", priča sportski direktor Admir Mosorović, čovjek čiji entuzijazam prati srčanost fudbalera i navijača ovoga kluba.

Poziv privrednicima

"Pregazio je Svatovac kantonalnu ligu kao plitak potok" potcrtali su u emotivnoj najavi stariji navijači kluba. I onda kada su prepustili palicu mlađima uslijedio je najveći uspjeh u historiji. Može li prolazak u osminu finala Kupa BiH biti primjer tamošnjim privrednicima da počnu više ulagati, i šta je uostalom krajnji cilj Svatovca?

"Niko sa područja lukavačke opštine nije ovo napravio što smo mi. Vjerovali smo u sebe, potajno se nadali i uspjeli smo. Mogli smo čak i bez penala proći dalje. Navijači su uživali, bila je prava engleska atmosfera, čak su nam službena lica priznala da dugo negdje nisu imali ugodniji posao. Mislim da smo sredina koja ima značajne preduslove da bude uspješna u sportskom kontekstu. Da imamo novac kao recimo Radnički iz Lukavca bili bi sada već stabilan prvoligaš. Mi imamo 12.000, a veći smo uspjeh napravili nego oni što imaju 250.000. Radnički ima desetorostruko više novca pa je sedmi u Drugoj ligi FBiH, mi smo drugi..."

Tajna uspjeha

U čemu je kvaka? Mosorović objašnjava da je tajna u poštenom radu i velikoj srčanosti.

"Naši igrači su amateri, imaju svoje poslove i onda tokom vikenda igraju utakmice, ali dokazuju da se može. Nama je najbitnije da smo korektni, nikome nismo dužni, skromni smo i imamo veliku želju. Uz korektan rad i odnos sve se može, a imamo i vrlo lojalne navijače koji žive za klub i imaju veliku emociju. To nemaju čak ni neki premijerligaški klubovi. Kada bi se sve posložilo mislim da bi mogli vrlo brzo biti ozbiljan i stabilan prvoligaš i ljudi bi uživali u utakmicama ovdje."

Najduhovitiji uoči i nakon utakmice sa Slavijom bili su komentari na račun trenera Mladosti Edisa Mulalića, koji je nimalo zlonamjerno Svatovac i Azot iskoristio kao primjer nižerazrednih klubova.

Oni su u žrijebu bolje prošli od premijerligaških klubova, pa se to Edisu nije svidjelo. Sportski direktor Svatovca osvrnuo se i na Mulalićevu izjavu i na komentare koji su uslijedili.

Edis Mulalić, "neprijatelj No1"

"Znam šta je želio reći, ali je on je to izjavio pomalo sarkastično. Ljudima nije sjelo to što nipodaštava naš klub, a dojučer je Mladost bila na istom nivou. I Doboj kod Kaknja je manje selo nego naše. Imali su sreću da dobiju dobre sponzore pa su tu gdje jesu, ali i mi bi da imamo takvog sponzora."

Da li to znači da bi najviše željeli Mladost u osmini finala?

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

"Ne znači. Željeli bi da nam u Poljice dođe Željezničar, bio bi to istinski praznik fudbala, događaj kakav bi se pamtio. No i ako izvučemo nekoga protiv koga bi imali barem 20 posto šansi, ostavili bi srce na terenu, pa zašto ne i prošli dalje. Kako god, uživat ćemo sada do izvlačenja parova osmine finala, a onda šta bude.", zaključio je Mosorović.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi