Sve čestitke novim nadama
Široki brijeg dao je ovogodišnje prvake u kadetskom uzrastu

Pala je zavjesa na prvu sezonu Premijer Omladinske lige BiH

Sve čestitke novim nadama

Prva sezona Premijer Omladinske lige BiH je završena. Završeno je ligaško takmičenje kroz 28 kola odigranim po četverokružnom sistemu.

Iz lige su ispali u grupi Jug, Posušje, a u grupi Sjever ekipa Orašja. Novi članovi lige na Jugu su Olimpik iz Sarajeva kao novi premijerligaš i prvak Federalne lige, Radnik iz Hadžića, dok grupu Sjever popunjavaju Rudar iz Prijedora kao novi premijerligaš i Drina iz Zvornika najbolja u omladinskoj ligi Republike Srpske.

Dakle u novoj sezoni, dvije grupe će imati po 9 klubova s tim da će po jedna ekipa u svakoj grupi biti slobodna. Konačnu odluku o sistemu takmičenja u novoj sezoni donijet će IO N/FS BiH na sjednici 10.07. a neriješeno je ostalo samo pitanje da li će se i ove sezone igrati trokružno ili četverokružno, te je potrebno utvrditi sistem popunjavanja lige u sezoni 2010/2011.

Statistički podaci
Postignuto je 1340  pogodaka na 446 utakmica  (3,004 po utakmici), dodijeljeno je 1.343 opomene (žuti karton) ili 2,91 po utakmici i 91 isključene ili 0,204 po utakmici. Kada se saberu i kadeti i juniori najdisciplinovanije ekipe su HŠK "Zrinjski" - 74 negativna boda, NK "Zvijezda" - 75, FK "Laktaši" - 76 i FK "Leotar" 78 bodova, a najnedisciplinovanije FK "Sarajevo" sa 129, FK "Sloboda" sa 121, FK "Velež" - 120 i HNK "Orašje sa 111 bodova.
Najbolji strijelac lige u kadetskom uzrastu i uopšte je Semir Đip (Željezničar) sa 20 golova, dok je najbolji u juniorskom Jasmin Smriko (Čelik) sa 28 pogodaka.
Odlukom Skupštine NF/FS BiH od 28.03.2008. godine i odluke Izvršnog Odbora NF/FS BiH od 10.07. 2008. od starta takmičarske sezone 2008/2009, počelo je takmičenje u jedinstvenoj Premijer Omladinskoj ligi BiH za kadete i juniore i to u grupama "Sjever" i "Jug". U razgovoru sa velikim brojem sportskih radnika, opšta je konstatacija da je organizacija jedinstvenog takmičenja u Omladinskoj konkurenciji pun pogodak. Evidentan je veliki pomak u svakom pogledu, mada je sve više zagovornika da se formira jedinstvena Omladinska Premijer liga.

Uz otklanjanje nedostataka, a koji nisu veliki ovo takmičenje je dobra osnova za bolju  budućnost bh. nogometa/fudbala, sa aspekta bržeg profiliranja stručnog kadra i pretvaranja talentovanog omladinca u istinskog asa.

GRUPA "SJEVER"
KADETI, Prvak je FK "Borac"
JUNIORI, Prvak je NK "Čelik"

GRUPA "JUG"
KADETI, prvak je NK "Široki Brijeg"
JUNIORI, prvak je FK "Željezničar"

PRVAK BIH u kategoriji KADETI je NK "ŠIROKI BRIJEG",  a
PRVAK BiH u kategoriji JUNIORI je NK "ČELIK".

Najbolji strijelci

GRUPA SJEVER - Kadeti:

Lista strijelaca: 15 golova: Petar Kunić (Borac), 14 - Miloš Vujmilović  (Borac), 12 - Kobaš Antonio (Orašje), 11 - Aleksandar Ćosović (Orašje), 10 - Adnan Suljić (Zvijezda),  9 - Dejan Nikolić i Amer Kubat (Čelik), Alden Aljukić (Sloboda)...

GRUPA SJEVER - Juniori:

Lista strijelaca: 28 golova: Jasmin Smriko (Čelik), 22 -   Vedad Omeragić (Zvijezda), 14 - Nemanja Bilbija (Borac), 13 - Armin Arnaut (Čelik), Spasoje Savkić (Modriča), 12 - Haris Dilaver (Čelik), 11 - Almir Šmigalović (Sloboda), Dragan Preradović (Laktaši)...

GRUPA JUG - Kadeti:

Lista strijelaca: 29 golova Semir Đip (Željezničar), 22 - Zdenko Bilać (Široki Brijeg), 18 - Ivan Drežnjak (Zrinjski), Adnan Smajić (Sarajevo), 13 - Dejan Đogo (Slavija), 11 - Denis Zvonić (Velež), Ivan Barišić (Zrinjski), Mario Kvesić (Široki Brijeg)...

GRUPA JUG - Juniori:

Lista strijelaca: 19 golova: Dalibor Pandža (Sarajevo), 17 - Amel Handžić (Sarajevo),12 - Edin Šeko (Sarajevo), Haris Marić (Željezničar), 11 - Rijad Pljevljak (Željezničar),10 - Ante Pinjuh (Široki Brijeg), Nemanja Pušara (Slavija), Lazar Zečević (Leotar), 9 - Marin Bago (Posušje)...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti