Sve je počelo prije 13 godina: Pune tribine na Koševu i okršaj Sarajeva i Dynamo Kijeva

Prva šansa za grupnu fazu evropskih takmičenja

Sve je počelo prije 13 godina: Pune tribine na Koševu i okršaj Sarajeva i Dynamo Kijeva

E. Čaušević

Fudbaleri Sarajeva u četvrtak igraju na Bilinom polju protiv Celtica utakmicu play-offa za Evropsku ligu koju navijači bordo kluba nestrpljivo čekaju.

Za bh. prvaka ovo će biti peti put kako igra play-off za Ligu prvaka ili Evropsku ligu, a sve je počelo u sezoni 2007/08. kada je Sarajevo došlo do trećeg pretkola Lige prvaka što je tada bila posljednja stepenica pred grupnu fazu.

Sarajevo je put u Evropi počelo u prvom pretkolu Lige prvaka utakmicom na Malti protiv Marsaxlokka. Bordo klub je žestoko krenuo i prvi meč je dobio s čak 6:0, a u revanšu je Sarajevo slavilo na Koševu sa 3:1.

U drugom pretkolu se igrao legendarni dvomeč protiv Genka. Sarajevo je u prvoj utakmici odigralo fantastično i slavilo u gostima sa 2:1, a o toj utakmici se i danas priča. Revanš je Genk dobio sa 1:0, ali je na kraju Sarajevo prošlo dalje.

Tada je treće pretkolo kvalifikacija bilo posljednja stepenica pred grupnu fazu i svojevrsni play-off. Prva utakmica igrala se pred ispunjenim tribinama stadiona Koševo u fantastičnoj atmosferi.

Sarajevo je tada ugostilo Dynamo Kijev koji je bio stalni učesnik grupne faze Lige prvaka. Ukrajinci su imali izuzetno jak tim, ali je Sarajevo pružilo odličan otpor. Na kraju Dynamo je slavio na Koševu sa 1:0, a jedini gol postigao je Maksim Shatskikh.

Za bordo klub tada su igrali Muhamed Alaim, Alen Bašić, Veldin Muharemović, Semjon Milošević, Zdravko Šaraba, Sead Bućan (od 57. Almir Turković), Muhamed Džakmić, Marko Maksimović, Vladan Grujić, Damir Hadžić (od 46. Senad Repuh) i Admir Rašćić (od 65. Mirza Mešić).

Revanš utakmica u Kijevu igrala se dvije sedmice kasnije i Dynamo je slavio sa 3:0. Ukrajinci su pokazali zbog čega su stalni učesnik grupne faze i zaustavili su Sarajevo na posljednjoj stepenici.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Dynamo je poveo golom Bangoure, a na 2:0 povisio je Semnjon Milošević koji je postigao autogol. Konačnih 3:0 u sudijskoj nadoknadi postavio je Sergiy Rebrov.

Za Sarajevo su u ovoj utakmici igrali: Muhamed Alaim, Alen Bašić, Semnjon Milošević, Zdravko Šaraba, Damir Hadžić, Miloš Babić, Muhamed Džakmić, Vladan Grujić, Senad Repuh, Mirza Mešić i Admir Rašičić.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lavillenie
Vracanje u realnost u cetvrtak
4 20
user1580032041
Ukoliko Sarajevo prodje ili ne prodje bio bi lijep gest donirati Čeliku kao zahvalnicu za posudjivanje stadiona ne mora kao oni sa sugavice 30 hiljada sto traze jer je ispred rivalstva prijateljstvo jos pogotovo kad se radi o prolasku u Europskim takmicenjima
11 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi