Sve se vrti oko Ronalda
Foto: EPA

Lagana grupa za Portugal

Sve se vrti oko Ronalda

Midhat Šljivak

Da su birali grupu prije Evropskog prvenstva Portugalci bi vjerovatno birali postojeću.

Selekcija Fernanda Santosa glavni je favorit u grupi F pored Austrije, Islanda i Mađarske, ali s obzirom na to da je igra Portugala u posljednje dvije-tri godine znatno pala, ne treba se čuditi nekom iznenađenju u ovoj grupi.

Međutim, ekipa koja u svojim redovima ima Cristiana Ronalda mora se shvatiti jako ozbiljno. Portugalci će vjerovatno lako do drugog kruga, ali pitanje je može li tamo Ronaldo sam išta napraviti.

Iako glavna zvijezde ove selekcije ima dosta pomoćnog osoblja, čini se kako su najbolji dani Portugala prošli, pa je na ovom Euru teško očekivati neki veći rezultat ove reprezentacije.

Santos se u Francusku odlučio povesti manje-više očekivan sastav, a od poznatijih imena s ranijih prvenstva nema Miguela Velosa, Dannyja, Raula Meirellesa, Tiaga...

Najbolji rezultat Portugala, finale iz 2004. godine će vjerovatno i nakon ovog ljeta biti najbolji rezultat ove selekcije, jer mnogo je jačih selekcija nego što je Selecçao.

Popis:

Golmani: Rui Patricio (Sporting), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb).

Odbrana: Bruno Alves (Fenerbahče), Pepe (Real Madrid), Jose Fonte (Southampton), Raphael Guerreiro (Lorient), Ricardo Carvalho (Monaco), Vierinha (Wolfsburg), Eliseu (Benfica), Cedric Soares (Southampton).

Vezni red: Joao Moutinho (Monaco), Joao Mario (Sporting), Danilo Pereira (Porto), William Carvalho (Sporting), Andre Gomes (Valencia), Renato Sanches (Benfica), Adrien Silva (Sporting).

Napad: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Eder (Lille), Nani (Fenerbahče), Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Bešiktaš).

Igrač u fokusu: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Alfa i omega selekcije Portugala. Na leđima Cristiana Ronadla zasnivaće se rezultat ove selekcije u Francuskoj, ali teško da jedan od najboljih fudbalera svijeta može išta sam napraviti.

Međutim, bilo bi ludo otpisati selekciju koja u svojim redovima ima ovakvog igrača i ako neko može Portugal odvesti do dobrog rezultata, to je zvijezda Real Madrida.

Ronaldo je do sada nastupio u 125 utakmica za Portugal. Tri mu utakmice fale da postane igrač s najviše nastupa u reprezentaciji (Luis Figo 127), a postigao je ukupno 56 golova, te je najbolji strijelac u povijesti ove selekcije.

Statistika: 

Nastupi na EP: 6

Najbolji rezultat: Finale (2004)

Najviše nastupa: Luis Figo (127)

Najbolji strijelac: Cristiano Ronaldo (56)

Raspored na EP:

14. juni - Island

18. juni - Austrija

22. juni - Mađarska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi