Sve što trebate znati o novom predsjedniku FIFA-e

Gianni Infantino, pravnik koji je postao predsjednik FIFA-e

Sve što trebate znati o novom predsjedniku FIFA-e

Endin Čaušević

Prošle sedmice Gianni Infantino izabran je za novog predsjednika FIFA-e. Infantino je jedan od švicarskih proizvoda iz mašinerije za čelne ljude u svjetskim sportskim organizacijama.

Infantino je prije ovoga bio generalni sekretar u UEFA-i, a nakon nekoliko godina dokazivanja napokon je dobio šansu da se dokaže u punoj snazi. On je prošlog petka izabran za predsjednika FIFA-e, a postoji mnogo stvari koje sportska javnost ne zna o prvom čovjeku FIFA-e.

Njegov šef u UEFA-i, Michel Platini, bio je glavni kandidat da na predsjedničkom mjestu FIFA-e zamijeni Seppa Blattera, ali je zbog optužbi za korupciju morao odustati od kandidature. Nakon toga, u prvi plan došao je Infantino. Nakon slučaja s Platinijem UEFA se pozicionirala od svega na jedan dostojanstven i čist način, te nisu htjeli imati nikakve veze sa optužbama koje su zadesile prvog čovjeka ove kuće.

Infntino je švicarski pravnik, vrlo rano je počeo svoju karijeru kao sportski administrator u raznim organizacijama. Iako se činilo da je FIFA-a na rubu propasti, Infantino je hrabro zakoračio u novi izazov i najavio je velike reforme. On je u svojoj predsjedničkoj kampanji pokazao da nije samo tehnički potkovan, već je dokazao da je veliki poznavaoc srca svjetskog fudbala.

On je u kampanji obećao žustre promjene, transparentnost, dobro upravljanje, te dodao da ima veliku podršku za sve reforme kako bi FIFA-i osigurao čamac za spašavanje iz mora sramote. Ipak, mnogo novca je u igri i svjestan je da će biti teško sve to regulisati na pravi način, ali je obećao da će se znati gdje je uložen svaki dolar. Svakoj FIFA-inoj organizaciji u 209 zemalja obećao je godišnje pet miliona dolara u svom mandatu, dok će na konfederacije na šest kontinenata, uključujući i UEFA-u, dobiti 40 miliona dolara godišnje.

Gotovinski novac FIFA distributira od milijardi koje zaradi od prodaje TV prava i sponzorstava od Svjetskih prvenstava. Zbog ovog velikog novca Blatter je uvijek bio pod sumnjom da ne prijavljuje svu zaradu FIFA-e, a Infantino je najavio da će se to odmah regulisati, te pratiti gdje novac završava.

Također, Infantino je kazao da će omogućiti svakoj asocijaciji koja je član FIFA-e da ima svoj glas u svemu. Tako će sve asocijacije, najvjerovatnije, moći glasati za to da li će se Svjetsko prvenstvo proširiti sa 32 na 40 timova, te će više učestvovati u raspravama sa klubovima što do sada nije bio slučaj.

Dakle, Infantino je mješavina formirana od švicarskih službenika u klasi sporta. Pokazao je da je dobar u onome što radi i obećao je da će FIFA-u očistiti od korupcije, te da neće dozvoliti da neko kvari kulturu najvažnije sporedne stvari na svijetu. Rođen je u Brigu u Švicarskoj, blizu granice sa Italijom. Studirao je pravo na Fribourg Univerzitetu, a UEFA-i se pridružio 2000. godine, te je vrijednim radom stigao do predsjedničkog mjesta FIFA-e.

Infantinu se zamjeralo što je uvijek bio velika podrška Platiniju, odnosno njegova sjena. Ipak, odlučio se da u ovu borbu uđe sam, a sigurno je da je pred njim veliki zadatak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti