Evropski fudbal dobio senzacionalnog prvaka, poznati klub ispao iz društva najboljih

Dan kao iz bajke

Evropski fudbal dobio senzacionalnog prvaka, poznati klub ispao iz društva najboljih

Haris Zilić

Sezona kao iz bajke za mali klub iz predgrađa. Fudbal je spremio još jednu nevjerovatnu priču. Ovaj put sve se desilo na sjeveru Evrope. Kolo prije kraja prvenstva krunisali smo još jednog prvaka i to na najslađi mogući način.

BK Hacken je po prvi put u klupskoj historiji postao prvak Švedske.

Titulu su ovjerili matematički kolo prije kraja i to na kakav način. U gradskom derbiju savladali su IFK Goeteborg sa 0:4.

Hacken je sve završio za malo više od pola sata igre.

Turgorr je u šestoj minuti pogodio za 0:1, Hammar u 16. minuti pogađa za 0:2, a za veliko slavlje Hackena i nokaut Gotebeorga pogodio je Rygaard Jensen u 31. minuti utakmice. Konačnih 0:4 postavio je Rygaard Jensen svojim drugim golom u 82. minuti utakmice.

Oglasi

Do kraja utakmice ostalo je 0:4 i nastupilo je veliko slavlje igrača i navijača Hackena, koji sada imaju 63 boda, devet više i utakmice više od Djurgardena kolo prije kraja prvenstva.

U posljednjem koli na svom terenu dočekuju Norrkoping i pred svojim navijačima će sigurno napraviti spektkaularnu atmosferu, bit će im i uručen trofej za prvaka.

Hacken u svojim vitrinama ima dva Kupa Švedske, posljednjih sezona su redovan učesnik u evropskim takmičenjima, a sada su dočekali ono najslađe, titulu prvaka Švedske.

BK Hacken je daleko od vodećih švedskih klubova kada su u pitanju finansije i sama popularnost, ali ove sezone su itekako zasluženo došli na naslovnice svih medija u ovoj skandinavskoj zemlji.

Iako su brojke manje bitne, reicmo da ekipa Hackena ima vrijednost od 16.3 miliona eura, a najskuplji fudbaler je Alexander Jeremejeff 29-godišnji napadač koji ima vrijednost dva miliona eura.

Oglasi

Što se tiče prvenstva Švedske dodajmo da je jedan od najpoznatijih klubova u Švedskoj te bivši učesnik Lige prvaka ekipa Helsingborga ispala u niži rang. Klub je poznat bh. javnosti zbog sjajnih duela protiv FK Sarajevo u pretkolu Evropa lige.

Pored Helsingborga društvo najboljih napustila je i ekipa Sundsvalla, dok će nam u posljednjem kolu Varberg, Degefors, Sirius i Norrkoping dati odgovor koja će ekipa u play out (baraž), a koja tri tima će izboriti direktan opstanak.

Pored titule Hackena, Malmo je u maju osvojio Kup i izborio je nastup u UEFA konferencijskoj ligi, iako su u prvenstvu razočarali i trenutno su sedmoplasirani kolo prije kraja. Hadžikadunić je bio standardan u Malmeu, Nalić nije igrao drugi dio sezone zbog povrede.

Dakle, Hacken ide u pretkolo Lige prvaka, Malmo u pretkolo UEFA konferencijske lige, dok će u posljednjem kolu Djurgarden, Hammarby, Kalmar i AIK Sotchkolm dati odgovor koja će još dva tima braniti boje Švedske u pretkolima UEFA konferencijske lige naredne sezone.

Brommapojkarna i Halmstad su novi prvoligaš, dok Oster čeka protivnika u baražu, a to će biti ekipa koja zauzme 14. mjesto Allsvenskanu najjačem švedskom fudbalskom rangu.

Top Komentari

Samo_nebo_je_granica
…dok šta???
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi