Svi pričaju o Kepi, ali jučer je Chelsea prikazao i nešto mnogo važnije

Sarri ipak ima plan B

Svi pričaju o Kepi, ali jučer je Chelsea prikazao i nešto mnogo važnije

E. Haračić

Chelsea je na penale poražen u finalu Carabao kupa, priča večeri je “nesporazum” Sariija i Arrizabalage u kojoj je mnogima promakla vjerovatno mnogo važnija stvar vezana za ovu utakmicu.

Poraženi jesu, ali Chelsea je u ovom susretu izgledao mnogo bolje nego par noći ranije kada ih je City potpuno deklasirao sa 6:0. Nakon 120 minuta igre, Sarri je pokazao neki novi Chelsea koji ako nije bio bolji, nije bio ni gori od Cityja.

I da Kepa nije uradio ono što jeste i da je u lutriji odbranio penal koji nije odbranio, sada bismo o Chelseaju i o Sarriju pričali potpuno drugačiju priču. Sarrija smo nakon press konferencije ismijavali jer je podvio rep i spustio loptu, ali trener Chleseaja u biti je govorio istinu.

“Ako ste gledali utakmicu, mogli ste primjetiti da su danas igrači igrali tačno onako kako smo željeli i kako smo se spremali.”, rekao je Sarri. “Tako da sam vrlo zadovoljan situacijom. Sretan sam i ponosan na svoje igrače. Odigrači smo odličnu partiju protiv, po mom mišljenju, najbolje ekipe u Evropi.”

Prosječne pozicije igrača Chelseaja u porazu 6:0 od Manchester Cityja

Ovo su riječi koje nikako nismo očekivali od trenera koji je toliko kritikovan u posljednje vrijeme. “Ponosan na igrače” (?) nakon poteza koji je Kepa napravio?

Povučeno, pažljivo i strpljivo

Sarri je izgleda odustao od svoje tvrdoglavosti i umjesto toga učinio ekipu Chelseaja tvrdoglavom i upornom te u prvom poluvremenu natjerao City da seli sa jedne strane na drugu nedozvoljavajući im da probiju po sredini.

Eden Hazard bio je usamljen sinoć, ali čini se da mu je to godilo jer kad god je primio loptu desilo se nešto pozitivno za Chelsea.

Na press konferenciji nakon utakmice to je bilo ono o čemu je Sarri želio govoriti, a ne Kepa i “nesporazum”.

“Sada bih radije pričao o nečemu sasvim drugom, o vrsti fudbala koji smo večeras igrali, jer bio je drugačiji od onog što ste gledali ranije. Danas smo odlučili da ne pritišćemo previsoko u svakoj situaciji u kojoj je i protivnički golman bio u igri. City vrlo dobro koristi golmana i izvrsno izlazi iz pressinga, pa smo odlučili da čekamo kod svakog dodavanja na nekih 20 metara niže nego inače.”, kazao je menadžer Chelseaja.

Prosječne pozicije igrača Chelseaja iz jučerašnjeg okršaja protiv Cityja

Njegov tim napravoo je daleko manje dodavanja u 90 minuta igre na Wembleyu nego što je to bio slučaj 10. februara na Etihadu (380 naprema 535), ali su ta dodavanja bila daleko tačnija (88,4% naprema 82,4%).

Upravo kao što je Italijan istakao, Chelse se povukao nekih 20tak metara nazad i zatvorio tok napada Cityja na lijevoj strani gdje su N’Golo Kante i Pedro proljevali znoj da zaustave Zinchenkove lopte prema Sterlingu i Davidu Silvi.

Ovo je plan koji je odlično funkcionisao protiv tima koji u mislima ima četverostruku krunu. O Sarriju ćemo i dalje pričati i kritikovati ga, ali biće itekako zanimljivo gledati igre koju će postaviti u srijedu protiv Tottenhama. Da li će sada ostati pri ovoj taktici ili opet mijenjati? Biće to vjerovatno prelomna tačka u njegovom poslu jer u srijedu dolazi trenutak u kojem će gazde ubijediti da je pravi čovjek za klupu Chelseaja ili konačno sam sebi potpisati otkaz.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi