Svi usponi i padovi trenera Solskjaera: Je li javnost s pravom skeptična?
Solskjaerov trenerski put se, za sada, odvija na relaciji Molde - Manchester United, a kratko je bio i u Cardiffu

Među navijačima je kao igrač bio omiljen, ali ovo je neka druga priča

Svi usponi i padovi trenera Solskjaera: Je li javnost s pravom skeptična?

Manchester United je jučer smijenio Josea Mourinha, a samo 24 sata kasnije već imenovao Ole Gunnar Solskjaera za svog novog menadžera.

Vijest o Solskjaerovom imenovanju prouzrokovala je različite reakcije. Svi navijači Uniteda su saglasni u jednom - Norvežanin je živa legenda kluba, a kao jedan od najomiljenijih fudbalera Crvenih đavola iz tog vremena, logično je da s tog aspekta i sada uživa njihovu veliku podršku.

Međutim, mnogo je skeptika i onih koji smatraju da Solskjaer, jednostavno, još uvijek nije dorastao vođenju kluba kakav je Manchester United. To nas je ponukalo da istražimo šta je uradio do sada.

Solskjaerova trenerska karijera počela je 2008. godine, godinu dana nakon što se penzionisao, a prvi angažman je imao u U-23 ekipi Manchester Uniteda koju je dosta uspješno vodio do 2010. godine.

Uslijedio je povratak u domovinu gdje je preuzeo Molde, a u prvom mandatu je ovaj tim vodio do kraja 2013. godine. Njegov boravak u Moldeu pamtit će se po tome što je u svakoj sezoni uspio osvojiti trofej - 2011. i 2012. je bio prvak, a 2013. osvajač Kupa Norveške.

Zatim je uslijedio novi odlazak u Englesku, gdje je Solskjaer preuzeo Cardiff. Bilo je to 2014. godine, u sezoni kada je ovaj tim igrao Premier ligu. Norvežanin je na klupi Cardiffa bio na 30 utakmica uz lošu statistiku: devet pobjeda, pet remija i 16 poraza.

Cardiff je na kraju sezone ispao iz lige, a Solskjaer se nakon kraće pauze ponovo vratio nazad u Molde kojeg je vodio od 21. oktobra 2015. godine do danas. U svom drugom mandatu, legendarni napadač je upisao 66 pobjeda, 19 remija i 33 poraza, pa statistika kaže da nije bio toliko uspješan kao prvi put, barem gledajući trofeje.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Treba spomenuti i da je Solskjaer sa Moldeom igrao u grupnoj fazi Evropske lige u sezoni 2015/2016. gdje je, između ostalog, dva puta pobjeđivao Celtic. Ne samo to, Molde je tada prošao u 1/16 finala gdje je očekivano eliminisan od Seville. To je ujedno i najveći evropski uspjeh ovog kluba u historiji.

Zanimljivost je da je Ole Gunnar Solskjaer nedavno produžio ugovor sa Moldeom do 2021. godine, ali je iznenada došlo do promjene plana pa je ovaj 45-godišnjak stigao na Old Trafford gdje ga čeka izazov života. Zapravo, Solskjaer je imenovan kao privremeni trener Uniteda do kraja ove sezone, pa ostaje da se vidi šta će tada uslijediti - Trajni ugovor u Unitedu ili povratak u Molde.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Babo
Ne moze gore uraditi nego sto je uradjeno do sad!!!
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi