Švicarci se raspisali o Sejmenoviću: "Bosanac sam od glave do pete"

Za vikend zabio dva gola Young Boysu

Švicarci se raspisali o Sejmenoviću: "Bosanac sam od glave do pete" · Intervju

I dok su švicarske novine prethodnih dana brujale o Baselu i Grasshoppersu, koji obično imaju veliku medijsku pažnju u toj zemlji, za nekoliko redaka izborio se i Mustafa Sejmenović, koji je postigao dva pogotka u porazu Xamaxa od Young Boysa (5:2). Bili su mu to prvijenci u elitnom rangu za Xamax, a očekivano se našao i u momčadi kola, po drugi put nakon dosadašnjih pet kola.

Sejmenović (31) je ime koje i nije toliko poznato ovdašnjoj javnosti. Rodnu BiH je napustio kada je imao svega šest godina, a izbjegavši s porodicom iz ratnog vihora nogometnu karijeru je započeo u Švicarskoj, gdje je, prije nego što je došao u Xamax, igrao još za Yverdon-Sport, Baulmes i Biel-Bienne.

"Novinar iz BiH? Naravno da imam vremena, recite...", bile su prve riječi Sejmenovića kada smo ga kontaktirali, a na početku razgovora tema je bila svakako sjajna partija protiv Young Boysa.

"Kada gostujete Young Boysu, znate odmah da vas očekuje mnogo težak posao, a to se i ispostavilo tako na kraju. Nisu bez razloga prvaci. Dobro smo se držali do 70. minute, međutim onda su uslijedile defanzivne pogreške koje ekipe kao što je Young Boys jednostavno ne praštaju. Ali, ajde, barem smo na toj utakmici dobili dvojicu novih igrača koji će u narednom periodu biti sigurno od koristi", priča Sejmenović za SportSport.ba, pa nastavlja:

"Golove inače ne postižem toliko često, lijep je osjećaj, pogotovo kada vam to pođe za rukom protiv velikog kluba kao što je Young Boys. Nakon utakmice bilo je dosta poziva i poruka, kako od prijatelja iz Švicarske tako i BiH, što mi mnogo znači. "

Xamax je klub s renomeom. U vitrinama ima dvije šampionske titule, a nekada je igrao i evropske utakmice...

"To je klub koji je prije sedam-osam godina zbog nekih nepravilnosti bio izbačen u amaterski rang, ali je prilično poznat, osvajao je titule, igrao protiv Reala... Danas smo ponovo tamo gdje i pripadamo, u Superligi. Kada su u pitanju finansije, one nisu kao, recimo, u Young Boysu ili Baselu, ali nije ni loše. Imamo i odličan stadion koji može primiti gotovo 12 hiljada gledalaca."

Ciljevi Xamaxa za ovu sezonu su jasni.

"Najbitnije je osigurati opstanak, sve ostalo bi bilo bonus. Vjerujem da ćemo sezonu završiti između šeste i osme pozicije."

Onim što je dosad napravio u karijeri je, priznaje, prilično zadovoljan.

"Mogu reći da sam zadovoljan, mada je možda i moglo bolje. Možda najviše žalim zbog toga što nisam više igrao u elitnom rangu, ovako sam postao rekoder po broju utakmica u drugoj ligi, imam ih iza sebe više od 400. Ipak, nikad nije kasno. Superliga je jedan novi svijet, stadioni su pretežno ispunjeni, a i nogomet je brži i kvalitetniji. Vjerujem da ću se zadržati tu još nekoliko godina."

Iako godinama živi u Švicarskoj, korijene nikada nije zaboravio.

"Pjesma 'Moj je život Švicarska' je lijepa, ali ne pronalazim se mnogo u njoj (smijeh). Bosanac sam od glave do pete. Trudim se da svake godine dolazim na odmor u BiH i posjetim prijatelje, rodbinu. Redovno pratim i utakmice naše reprezentacije. Od svih igrača najviše sam volio Spahića, najviše zbog stila i karaktera, a drag mi je bio i Barbarez."

Sejmenović je prije više od deset godina ubilježio i jedan nastup za mladu reprezentaciju BiH.

"Da, bilo je to na utakmici protiv Francuske koju i ne pamtim baš po dobrom, jer sam brzo dobio crveni karton. Bilo je svakako zadovoljstvo igrati za svoju zemlju, drago mi je da su neki od igrača iz te generacije napravili karijere, mada više nismo u kontaktu", riječi su Sejmenovića na kraju razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi