Katar je drugi svijet: Šta je sve zabranjeno i kako da se ponašaju navijači tokom Mundijala

Sve je poznato

Katar je drugi svijet: Šta je sve zabranjeno i kako da se ponašaju navijači tokom Mundijala

Esmer Oštraković

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za manje od dvije sedmice, a konačno je krenula i priprema navijača na sve ono što ih čeka u Kataru tokom ovog događaja.

Naime, agencija AFP je krenula sa pripremom navijača, a radi se o konzumaciji alkohola, seksualnosti, oblačenju, te ponašanju tokom Svjetskog prvenstva.

U Katar od 1. novembra mogu ući samo osobe koje imaju ulaznice za utakmicu, te mogu biti u pratnji do tri gosta. Osim toga gosti moraju da plate naknadu od 140 eura i to je obavezno za sve osim djecu mlađu od dvanaest godina.

Od drugog decembra, tačnije na kraju grupne faze, više neće biti potrebna karta za ulazak u Katar, prenose engleski mediji.

Online registracija za dobijanje Hayya kartice, koja zapravo služi kao viza, i dalje će biti obavezna, a naknada od 140 eura za starije od 12 godina će važiti i tada.

Za sve koji se planiraju zadržati duže od jednog dana smještaj je obavezan i mora biti rezervisan na službenoj platformi organizatora.

Oglasi

Konzumiranje alkohola je legalna za nemuslimane starije od 21 godine, ali će biti strogo regulisana. Tako će biti zabranjeno unijeti alkohol sa osobnim stvarima. Svi koji žele konzumirati alkohol moći će ga nabaviti u posebnoj trgovini koja nije otvorena za posjetitelje, već samo stanovnike.

Sa druge strane, gledatelji će moći piti u većini međunarodnih hotela, a cijena malog piva ili čaše vina tamo košta deset eura.

Pivnice oko tadiona biti će otvorene od tri sata do trideset minuta prije početka utakmice, a zatim će biti zatvorena.

Ponovo će biti otvorene sat vremena nakon završetka utakmice. Konzumacija alkohola u fan zoni bit će moguća tek od 18:30 sati, a u ostalim zonama će se pravila razlikovati.

Droga je ilegalna, a sankcije koje se očekuju su zatvor, te protjerjivanje iz zemlje čak i zbog malih količina droge.

Oglasi

Ne preporučuje se ni uvoz svinjskog mesa, te proizvoda koji se mogu shvatiti kao pornografija kao što su videozapisi takvog sadržaja ili seks igračke.

Kada je riječ o oblačenju žena, veo neće biti obavezam, ali se preporučuje da se svi u javnosti oblače skromno, pokrivši se od ramena do koljena.

Seks van braka zabranjen je an papiru, a ambasade preporučuju da se žrtve sekuslanog zlostavljanja obrate svojim konzularnim službama prije neko sve prijave katarskim vlastima.

Javno iskazivanje ljubavi, bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju će se smatrati uvrijedljivim, tako barem kažu engleski mediji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zastave duginih boja dozvoljene su na stadionu, ali ne i van stadiona, tako da će svi koji ih nose morati biti oprezni.

Zabranjeno je fotografisati ljude bez njihove dozvole, kao i državne i vojne institucije. Osim toga zabranjeno je bacanje smeća i pljuvanje po ulici.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
zabranjen je haman nastup bosne nemamo pojma neznamo igrat lopte
2 4
axel42
Svaka čast, sve ovo što sam pročitao je super!! Ovakvi zakoni kad bi bili svugdje na svijetu, ovaj svijet bi bio daleko bolji! Šta je ovdje loše??
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije