Ljubitelje fudbala zaboli duša kad vide u šta se pretvorio stadion na kojem se igrao Mundijal

Nebriga je došla na naplatu

Ljubitelje fudbala zaboli duša kad vide u šta se pretvorio stadion na kojem se igrao Mundijal

Admin Čaušević
Teme:

Kada neka zemlja dobije organizaciju takmičenja kao što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu obično izgradi nekoliko novih stadiona. Neki od njih nastave da se koriste i poslije turnira, dok neki ostanu prepuštani sami sebi i s vremenom padnu u zaborav.

Stadion na kojem se igralo Svjetsko prvenstvo 1986. godine u Meksiku danas, 37 godina kasnije, danas je napušten i gotovo u ruševnima.

Protok vremena i loša administracija nisu poštedili historijski Neza 86 stadion i danas su jako daleko od toga da ponovno mogu ugostiti profesionalnu fudbalsku utakmicu.

Otvoren 1981., ovaj stadion je bio napušten gotovo punu deceniju. Sve to je ostavilo traga na njegov izgled.

Stadion Nezi 86 je bio domaćin ti meča Svjetskog prvenstva

Stadion je državno vlasništvo i predan je na upravljanje Tehnološkom sveučilištu u Nezi (UTN), no niti jedan nivo vlasti nije odlučio uložiti u preuređenje stadiona koje se doslovno raspada.

Domaćin triju utakmica Svjetskog prvenstva 86. i dom klubova kao što su Coyotes Neza, Potros Neza, Toros Neza i Atlante za posljednjeg stanara imao je klub Neza FC koji je u međuvremenu ugašen.

Oglasi

Tokom Mundijala na tri meča je bilo prisutno ukupno 54.000 gledatelja. Riječ je o duelima Škotska - Danska (0:1; 18.000), Urugvaj - Danska (1:6; 26.000) i Urugvaj - Škotska (0:0; 20.000)

Stadion Neza 86, izgrađen na močvarnom području, godinama tone i to mu je ozbiljno oštetilo konstrukciju, do te mjere da je na posljednjim utakmicama koje je ugostio, oko 2013. godine, morao smanjiti kapacitet izvorni kapacitet s 35 hiljada ljudi na 20 hiljada.

Godine 2013., u utakmici meksičkog kupa došlo je do ozbiljnog navijačkog sukoba na sjevernoj tribini. Rasuto kamenje kojega je mjesto bilo u izobilju zbog konstrukcijskih nedostataka služilo je kao oružje. Bilo je na desetine povrijeđenih.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pogleda na stadion na kojem se profesionalni mečevi ne igraju već 10 godina

Danas se u Nezi 86 povremeno održavaju masovni koncerti, ali se koristi samo parking jer je stadion kao takav smrtonosna zamka.

Podsjećanja radi, Meksiko će biti domaćin i narednog Svjetskog prvenstva, ali za razliku od 1970. i 1986. godine ovaj najveću fudbalsku smotru će organizovati zajedno sa Kanadom i SAD-om.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi