Radnik poginuo tokom SP, direktor tvrdi: "Smrt je prirodni dio života"
Izjava u kojoj se baš i ne osjeti empatija. Foto: Screenshot

Nasser Al Khater razočaran zbog pitanja koje je dobio

Radnik poginuo tokom SP, direktor tvrdi: "Smrt je prirodni dio života"

Eldar Ganibegović

Mnoga su se pitanja provlačila o ljudskim pravima i pogibijama radnika na izgradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Sada se desio još jedan smrtni slučaj i to tokom Svjetskog prvenstva, a izvršni direktor Mundijala rekao je da je smrt prirodni dio života.

Svjetsko prvenstvo u Kataru polako se bliži kraju. Ostalo je da se odigra još osam utakmice - četvrtfinale, polufinale, utakmica za treće mjesto i finale.

Prije početka Mundijala dosta je priče bilo oko ljudskih prava i pogibija radnika koji su radili na izgradnji stadiona, a cifre koje su se provlačile su varirale.

Sada je došlo do nove nesreće sa smrtnim ishodom, a stradao je jedan radnik s Filipina.

Katar je pokrenuo istragu o sigurnosti na radu u vezi sa smrću Filipinca, rekli su zvaničnici u četvrtak.

Nasser Al Khater, izvršni direktor Svjetskog prvenstva 2022. u Dohi, potvrdio je da je jedan radnik preminuo, ali nije iznio više detalja.

Oglasi

"Smrt je prirodni dio života, bilo da je na poslu, bilo da je u snu", rekao je Khater, izražavajući razočaranje zbog pitanja novinara o izvještaju The Athletica.

"Usred smo Svjetskog prvenstva. I imamo uspješno Svjetsko prvenstvo. I ovo je nešto o čemu želite da razgovarate upravo sada?", dodao je.

Human Rights Watch je objavio saopštenje u kojem se traži odšteta za porodicu preminulog radnika.

"Katar i FIFA su do sada nesumnjivo naučili da svijet gleda više od samo utakmica i da vidi očito zanemarivanje zvaničnika prema radnicima migrantima koji su izgradili infrastrukturu koja je omogućila ovo Svjetsko prvenstvo", napisali su i dodali:

"Umjesto da pokušavaju odbiti kritiku, Katar i FIFA bi trebali ispraviti ove nepravde kompenzacijom radnicima migrantima i njihovim porodicama."

Oglasi

Do smrti je definitivno došlo u toku Svjetskog prvenstva, no nije tačno precizirano kada.

The Athletic je objavio da je muškarac radio za kompaniju ugovorenu da popravi svjetla na parkingu u Sealine Resortu, mjestu za trening reprezentacije Saudijske Arabije.

Navodi se da je poginuo nakon što je skliznuo s rampe dok je hodao pored viljuškara i udario glavom o beton.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ako istraga zaključi da sigurnosni protokoli nisu poštovani, kompanija će biti podvrgnuta pravnim postupcima i strogim finansijskim kaznama", rekao je zvaničnik katarske vlade, koji je odbio da bude imenovan.

"Stopa nesreća na radu konstantno je opadala u Kataru otkako su uvedeni strogi zdravstveni i sigurnosni standardi i pojačana provedba", dodao je. 

Top Komentari

plemic
abd da ti svi bliski normalno (naprečac) pomru, a ti završiš u nekom staračkom domu u bih.
0 5
Mowzilla
Ka'e bolje umrijeti u kataru nego igdje drugo, bezbeli ce ga pokopati zlatom...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti