Szmal i Jurkiewicz dovoljni Poljacima da zaustave Hrvatsku

Vanjski šut Hrvatske 9/23

Szmal i Jurkiewicz dovoljni Poljacima da zaustave Hrvatsku

Poljska je izborila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva. Iako je tradicija bila na strani Hrvatske, Poljska nije odustala. Kada je bilo najvažnije, Hrvatska je u posljednjih šest minuta ostala bez gola i Poljaka sa 24:22 ide u finale.

Szmal je imao 12 odbrana, Ivić i Alilović zajedno četiri manje. Sa devet metara Hrvatska imala realizaciju 9/23, Duvnjak je prednjačio sa promašajima 4/10. Imali su u Poljaci problema u realizaciji, Bielcki (1/7), Rojewski (4/11), ali je uz Szamala to donekle kompenzirao Jurkiewicz sa šest golova.

Hrvatska je u prvom poluvremenu forsirala igru kroz sredinu vrlo aktivne i jake poljske odbrane. Krila su vrlo malo učestvovala, pravih kontrih i polukontri nije bilo, što je svakako odgovaralo Poljacima. Vanjski šut Hrvatske nakon prvog dijela bio je 3/12. Hrvatska je na otvaranju drugog dijela za desetak minuta napravila pet razlike, sa minus dva na plus tri. Činilo se u tim trenucima kako Poljaci padu, ali ne. Oni ne posustaju, koriste čovjeka više i deset minuta prije kraja sa dva vezana gola prelaze u vodstvo.

Osam minuta prije kraja Poljska ostaje sa dva igrače manje, Čupić pogađa sa krila, ali se Hrvatska nije uspjela odbraniti, Kopljar je skrivio dvije minute. Gol koji postiže Mariusz Jurkiewicz za 21:21 u tim trenucima je možda čak prelomio utakmicu.

Pod vodstvom Slavka Goluže Hrvatska je drugi put u posljednje četiri godine ostala bez medalje na svjetskim prvenstvima. Prvi put se to dogodilo 2011. godine u Švedskoj, drugi put sada u Dohi. Za svog mandata do sada, Goluža je sa Hrvatskom osvojio tri bronce (OI, SP, EP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti