Tabarezovi aduti su Forlan i Suarez
Napadači teško mogu sami

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Tabarezovi aduti su Forlan i Suarez

M. Maksimović

Reprezentacija Urugvaja na Svjetsko prvenstvo dolazi po deseti put predvođena selektorom Oscarom Tabarezom, sa kojim je posljednji put ova selekcija izborila plasman u nokaut fazu takmičenja 1990.godine u Italiji.

Od Italije do Južne Afrike, Urugvaj se samo jednom pojavio na završnoj smotri, u Koreji i Japanu, gdje je osvojio tek dva boda u grupnoj fazi takmičenja. Selekcija koja u svojoj istoriji ima dva naslova i jedno četvrto mjesto, će tražiti svoju šansu u društvu domaćina, Francuske i Meksika za prolaz dalje.

Navijači ove selekcije su se navikli da njihovi ljubimci put do završne smotre traže preko baraža, ovaj put j to bilo preko Kostarike, koja je ostala kratka u dvije utakmice. Na ovom prvenstvu će svoje nade Urugvaj polagati u napad, ili napadače jer su tu Diego Forlan i Luis Suarez koji će zauzeti svoje mjesto u napadu, međutim njima će itekako biti potrebna pomoć veznog reda tu Tabarez nema neku super klasu.

Tu su Lodeiro i Perez iz Ajaxa i Monaca odnosno Gargano igrač Napolija. Nije isključeno da Urugvaj na prvenstvu zaigra u formaciji 3-5-2, gdje bi svoje mjesto na bokovimi mogli zauzeti Maxi i Alvaro Pereira koji igraju u Portugalu (Benfica i Porto).

U odbrani Tabarez ima pouzdanog Diega Lugana, kapitena, igrača Fenerbahcea, čovjeka koji je svojim golom protiv Kostarike doveo Urugvaj u Južnu Afriku. Uz njega bi u toj zadnjoj liniji mogli zaigrati Scotti iz Colo - Coloa i Godin iz Villarrela. Tabarez bi na ovom prvenstvu mogao imati problema sa golmanima, jer su se kroz kvalifikacije izmijenila čak četiri golmana, a sada će ''jedinica'' pripasti golmanu Lazija Fernandu Musleru.

Ono što je čini se sasvim sigurno jeste da ova selekcija neće igrati lijepo za oko, međutim ono što bi moglo ići na ruku Urugvajcima, jeste činjenica da nisu favoriti niti u jednoj utakmici, a u takvoj situaciji svoje prilike će vrlo je moguće tražiti iz kontri, ili prekida.

Ono što svakako treba uzeti u obzir jeste činjenica da ova selekcija često voli zaigrati i malo oštrije. Na otvaranju u petak Urugvaj igra protiv Francuske. Francuzi ne briljiraju, pa će Tabarez pokušati zatvorenijom varijantom ići do boda koji bi značio puno pred utakmice sa Južnom Afrikom (16.juna) i Meksikom  (2.jula).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.