Tanjević: Možemo i preko Amerikanaca

Selektor Turske za SportSport.ba

Tanjević: Možemo i preko Amerikanaca

Turska je u dramatičnom polufinalnom susretu bila bolja od reprezentacije Srbije, te se plasirala u finale Svjetskog prvenstva, gdje će za protivnike imati SAD.

Legendarni stručnjak, čovjek čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju bh. košarke, Bogdan Tanjević, možemo to slobodno reći, najzaslužniji je što je reprezentacija koju on predvodi u finalu smotre najboljih svjetskih selekcija.

A Boša ko' Boša. Skroman kao i uvijek, ne da reći da su zasluge i njegove.

"Ma šta da kažem? U ovakvim utakmicama, gdje se pobjednik ne zna do samog kraja, odlučuje sreća. Mi smo imali sreće i prošli smo u finale", kaže za SportSport.ba iz Istanbula legendarni stručnjak.

"Bila je zaista dramatična utakmica. Ponavljam, mi smo imali više sreće u završnici i došli smo do pobjede. Mogu slobodno reći da je ovo bila najbolja utakmica dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva. Za protivnika smo imali strašu ekipu, strašne pojedince, strašnog trenera... Srbija je na pripremama provela 70 dana i nevjerovatno je kako su fizički spremni. Međutim, mi smo igrali odbranu koja je donekle uspjela anulirati njihovu fizičku spremu".

Boša priznaje da je i pomalo umoran nakon stresne utakmice...

"Uh, da tačno. Jesam umoran sam. Bila je to fanstastična utakmica za gledanje, ali sa tribina ili ispred malih ekrana. Teško je voditi ovakvbe utakmice sa klupe. Više bih volio da je bilo 20 razlike (smijeh). Meni ovakva drama više ne treba".

Turci su zaluđeni sportom, pogotovo kada njihova reprezentacija na svom terenu obezbijedi finale svjetskog prvenstva. Sinoć je na ulicama Istanbula i ostalih gradova u Turskoj na desetine hiljada navijača proslavljalo ulazak u finale. Boša je primio na desetine telefonskih poziva sa čestitakama...

"Telefon i sve ostalo ovdje je užareno. Doduše, kada vidim da je pozivni broj iz Bosne i Hercegovine, tada se obavezno javljam (smijeh)", kaže raspoloženi nekadašnji trener sarajevske Bosne. "Na ulicama je sinoć bila ludnica. Na hiljade navijača u automobilima i na trgovima je proslavljalo pobjedu. Turska ovih dana živi za svoje košarkaše".

Posljednja stepenica ka svjetskom tronu je ona najteža. Amerikanci predvođeni "vanzemaljcem" Kevinom Durantom biće težak protivnik.

"Finale mi je nova velika drama. Nema sumnje, mi ćemo nastojati pobijediti i Amerikance. Poznato je kako su oni jaka atletska reprezentacija, mnogo trče i skaču i zaista se radi o sjajnoj ekipi. Međutim, uvjeren sam kako mi imamo dovoljno snage i motiva, da pred našom publikom dođemo do naslova", dodao je za kraj razgovora za SportSport.ba Bogdan Tanjević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.