Tanjevićev moćni stroj ponovo ubjedljiv
Savas je bio prvo ime Turske

Završena grupna faza Mundobasketa

Tanjevićev moćni stroj ponovo ubjedljiv

S večerašnje četiri utakmice okončan je prvi krug Mundobasketa u Turskoj. U posljednjem kolu se tražila preostala reprezentacija koja će u osminu finala, a to je Kina, koja je uprkos visokom porazu od Turske prošla dalje, zahvaljujući pobjedi Obale Slonovače nad Portorikom.

Turska je odigrala još jednu maestralnu utakmicu i upisala petu pobjedu, Brazil je u utakmici za treće mjesto u grupi B bio bolji od Hrvatske, te će igrati protiv velikog rivala Argentine, a Hrvatska protiv Srbije.

U derbiju posljednjeg kola grupe B Brazil je sa ubjeljivih 92:74 pregazio Hrvatsku i tako zauzeo treće mjesto u grupi. Hrvatska se držala samo u prvih deset minuta, nakon toga su totalno pali u podređen položaj. Početkom trećeg perioda Ante Tomić je zaradio petu ličnu, usput i tehničku, pa je Brazil već tada pobjegao na nedostižnih 20 poena razlike.

Marcelo Machado je sa 18 poena bio najefikasniji u redovima Brazila, Leandro Barbosa je dodao 17, Alex Garcia 15 poena, a Marko Popović sa 15 i Krešimir Lončar sa 12 poena bili su najbolji kod Hrvatske. U osmini finala obje reprezentacije će igrati velike derbije, Brazilci protiv Argentinaca, a Hrvati protiv Srba.

Turska je na najbolji način zaključila takmičenje u grupi C koja se igrala u Ankari. Turci su svojim navijačima priredili pravu zabavu razbivši Kineze sa 87:40. Kinezi su u prvom poluvremenu postigli samo 13 poena. Oguz Savas je iskoristio veliku minutažu i upisao 20 poena, Semih Erden je dodao 18 poena i 12 skokova, Omer Asik 17 poena i 13 skokova, dok je Sun Yie kod Kine postigao 15 poena.

U posljednjoj utakmici grupe D Novi Zeland je iznenadio Francusku i upisao drugu pobjedu na Mundobasketu (82:70). Ključna je bila druga četvrtina, koju su Novozelanđani dobili sa 22:5. Nakon toga su Penney i drugovi odlično čuvali prednost koju Francuzi nisu uspjeli dostići do kraja. Novi Zeland je ubacio čak 14 trica, Francuska samo 6. Kirk Penney je sa 25 poena bio prvo ime pobjedničkog sastava, dok je Yannick Bokolo sa 13 poena bio najefikasniji kod Francuske.

Utakmicu koja nije odlučivala ni o čemu odigrali su Njemačka i Jordan. Obje reprezentacije su već ranije ispale, pa su večeras igrale za prestiž. Njemačka je prvenstvo zaključila pobjedom 91:73, dok se za Jordan može reći kako je odigrao solidno prvenstvo, ali da jednostavno nisu imali kvalitet da se nose sa boljim reprezentacijama od sebe. Mladi Tibor Pleiss je sa 23 poena i 9 skokova potvrdio veliki potencijal, a Osama Daghles je kod Jordana ubacio 22 poena.

U osmini finala se sastaju Srbija protiv Hrvatske, SAD protiv Angole, Turska protiv Francuske, Litvanija protiv Kine, Argentina protiv Brazila, Slovenija protiv Australije, Rusija protiv Novog Zelanda, te Španija protiv Grčke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.