Tavić i Stupar su budućnost bh.košarke

Vesna Bajkuša, selektor ženskog nacionalnog tima

Tavić i Stupar su budućnost bh.košarke

Vesna Bajkuša debitovala je kao selektor ženske košarkaške reprezentacije u vrlo nezahvalnom trenutku. Vodila je bh. košarkašice u baražu za opstanak u A diviziji, ali nije uspjela.

Podsjetimo, Zoran Mikeš je krajem decembra podnio ostavku na mjesto selektora ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, a većina reprezentativki se odbila odazvati za utakmice baraža za opstanak u A diviziji evropske ženske košarke.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je doslovno u posljednji trenutak angažovao Vesnu Bajkušu, proslavljenu bh. košarkašicu, te okupio reprezentaciju sastavljenu uglavnom od igračica iz juniorskog pogona.

-    Vrlo je nezahvalno preuzeti ulogu selektora u situaciji kada znate da ćete izgubiti po 30, 40 poena razlike. Ipak, bez obzira na sve, zadovoljna sam onim što su moje košarkašice prikazale, kaže Bajkuša.

SportSport.ba: Davali ste priliku mlađim košarkašicama. Koliko ste zadovoljni njihovim učnikom na parketu?

-    Prilično. Jako je bitno za igračice u dobi u kojoj su recimo Matea Tavić (16 godina op.a.) da steknu prijeko potrebno iskustvo igranja jakih međunarodnih utakmica. Očekujem da će nekoliko košarkašica iz ovog sastava u budućnosti biti nosioci igre reprezentacije Bosne i Hercegovine.

SportSport.ba: Osim Tavić, koju bi ste još igračicu iz mlađeg pogona označili moguću nadu bh. ženske košarke?

-    Pa, to bi definitivno trebala biti Anja Stupar, koja je ove susreta baraža odigrala na jednom veoma visokom nivou. Međutim, igračice su poprilično pale u posljednjih nekoliko utakmica, što je bilo i logično, s obzirom na zgusnut raspored i umor koji je on proizveo.

SportSport.ba: Sa KSBiH imate usmeni dogovor kojim ste postavljeni na mjesto selektora za susrete baraža. Ostajete li na selektorskom mjestu i u narednom periodu?

-    Iskreno se nadam da ću ostati selektor BiH i nakon ovog baraža. Za sada nisam još o tome razgovarala sa čelnim ljudima Saveza, ali mislim da bi odluka da ja ostanem selektor i u narednom periodu bila sasvim ispravna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.