Teško bez Drogbe

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Teško bez Drogbe

Reprezentacija Obale Slonovače pred početak prvenstva našla se u velikim problemima zbog povrede prve zvijezde Didiera Drogbe, koji je glavna snaga ove afričke selekcije.

Obalu Slonovače ne Svjetsko prvenstvo je doveo Vahid Halilhodžić koji u kvalifikacijama nije imao niti jedan poraz, ali je zbog neuspjeha na Afričkom Kupu Nacija dobio otkaz, pa je na njegovu poziciju došao Sven-Goran Eriksson, pred kojim je težak zadatak zadovoljiti preambiciozne čelnike Obale Slonovače.

Obala Slonovače je sastavljena od niza sjajnih pojedinaca koje će Eriksson morati sastaviti u kolektiv, što mu nimalo neće biti lako. Odbranom vladaju Kolo Toure i Emanuel Eboue, u sredini su Yaya Toure i Didier Zokora, dok su u napadu Drogba i Solomon Kalou.

Nema sumnje da ova reprezentacija ima veliki kvalitet, ali da im, kao i ostalim afričkim selekcijama, nedostaje samopouzdanja za veći uspjeh. Veliki hendikep je povreda Drogbe, koji je ostao na spisku selekcije, ali je teško očekivati da će zaigrati.

Upravo iz tog razloga je i doveden Eriksson da pokuša motivirati Drogbu i drugove i uvjeriti ih u njihove vlastite mogućnosti. Obala Slonovače se nalazi u grupi G zajedno s Brazilom, Portugalom i Sjevernom Korejom, i teško je očekivati prolazak iz ove grupe, koja je nazvana grupom smrti.

Igrački kadar Obale Slonovače:

Golmani: Boubacar Barry (Lokeren), Daniel Yeboah (ASEC Mimosas), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya)
Odbrana: Sol Bamba (Hibernian), Arthur Boka (Stuttgart), Emmanuel Eboue (Arsenal), Siaka Tiene (Valenciennes), Kolo Toure (Manchester City), Guy Demel (Hamburg), Steve Gohouri (Wigan), Benjamin Angoua (Valenciennes)
Sredina: Didier Zokora (Seville), Romaric (Seville), Cheick Tiote (FC Twente), Yaya Toure (Barcelona), Jean-Jacques Gosso (Monaco), Abdel Kader Keita (Galatasaray)
Napad: Aruna Dindane (Lekhwiya), Seydou Doumbia (CSKA Moscow), Didier Drogba (Chelsea, Salomon Kalou (Chelsea), Gervinho (Lille), Emmanuel Kone (CFR Cluj).

Lična karta Obale Slonovače:
Savez osnovan: 1960.
Član FIFA-e od 1961.
Predsjednik: Jacques Anouma
Selektor: Sven-Goran Eriksson
FIFA ranking: 27.
Broj klubova: 220
Uspjesi: Drugi nastup na SP, prvaci Afrike jednom
Najviše nastupa: Didier Zokora sa 78
Najbolji strijelac: Dider Drogba sa 43
Glavni grad: Yamoussoukro
Broj stanovnika: 17 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.