Testovi za reprezentacije širom svijeta
Mogu li i Brazilci Estoniji "utrpati" sedam komada?

Prijateljski susreti

Testovi za reprezentacije širom svijeta

Edmir Škorić

Danas su na rasporedu internacionalni prijateljski susreti, a osim utakmice naše reprezentacije protiv selekcije Irana na Koševu, tokom dana odigrat će se još 29 testnih mečeva.

Širom zemaljske kugle selektori nacionalnih vrsta isprobat će svoje igrače, a ujedno će to biti mnogima posljednja provjera pred nastavak kvalifikacionih susreta za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku narednog ljeta.

U našoj skupini svi na ispitima

Naša reprezentacija večeras će na Koševu ugostiti, nama dobro poznatog protivnika, selekciju Irana. Selektor Miroslav Blažević tako će naše "zmajeve" još bolje uigrati, jer bliži se sredina septembra i dva meča koja će, bez sumnje, biti od velike važnosti za nas. Ali, Iranci u Sarajevu najavljuju pobjedu, bez obzira što su izgbuili sve šanse da se plasiraju na predstojeće SP.

U našoj skupini provjeru će danas imati i Belgijanci, oni isti koje smo dva puta savladali. Sjećamo se velike pobjede u Gentu (4:2), te Zenici (2:1), gdje smo im skoro uništili sve nade da na ljeto budu učesnici velike smotre. Nalaze se na 4. mjestu naše skupine sa 7 bodova, jednim manje od Turske, a čak pet od naše reprezentacije. Belgijanci se "praksaju" kod Češke, što će, vjerujemo, biti jedna teška utakmica, pa negativan ishod za naše rivale iz grupe neće biti neko posebno iznenađenje.

Španija će 5. septembra biti domaćin Belgiji, a "furija" će se za Belgiju pripremati u Skoplju protiv Makedonije. No, Španci su skoro siguran putnik za SP, pa će oni sa nešto manjom dozom nervoze igrati naredne utakmice. Aremenci će biti naš domaćin u narednoj kvalifikacionoj utakmici, pa će i oni danas biti na ispitu, i to na svom terenu protiv "male" Moldavije. Talin će ugostiti Brazil, ali Estonci vjeruju u, ako ništa drugo, poraz manji od 7:0, taj visoki poraz nanijela im je... pogađate? Reprezetnacija Bosne i Hercegovine! Njihov naredni protivnik u našoj grupi je selekcija Turske, koja će večeras imati meč kontra Ukrajine, gdje će Turci kao gosti tražiti pobjedu za najavu susreta sa Estonijom i BiH.

Gordi Albion na noge "tulipanima"

Danas je na rasporedu i nekoliko mečeva koji su posebno atraktivni, i koji će vjerujemo biti dosta popraćeni. Jedan od tih je, dakako, i meč Holandije i Engleske. Gordi Albion nalazi se na čelu 6. grupe sa deset bodova prednosti nad Hrvatskom i Ukrajinom, pa je potrebno veliko čudo da bi im neko pomrsio račune. Isti broj bodova imaju i "tulipani" koji su ubjedljivo prvi u 9. grupi kvalifikacija sa stopostotnim učinkom od sedam pobjeda iz sedam utakmica. Domaća reprezentacija bti će bez napadača Hamburga Eljero Elie zbog ozljede koljena, a zbog povreda sa tribina će ovu utakmicu odgledati Giovanni Van Bronckhorst i Mark van Bommel.

U redovima Gordog Albiona neće biti prvog golmana Ben Fostera koji se ozlijedio na utakmici FA Community Shielda između Chelsea i njegovog Manchester Uniteda. Selektor Capello nije pozvao novog napadača Manchestera. Italijanski stručnjak izostavio je i visokog napadača Tottenhama Peter Croucha. Posljednjih pet utakmica Holanđanki su  četiri pobijedili, a jednu remizirali. Englezi su, pak, četiri slavili a jednu poraženi.

Italijani u Švicarskoj, Srbijanci sa domaćinom SP-a

Aktuelni osvajač Evropskog prvenstva, reprezentacija Italije, test utakmicu igrat će u Švicarskoj na St. Jacob Park stadionu u Baselu. Srbija će igrati u gostima kod Južnoafričke Republike, a Rusija će biti domaćin Argentini. Već od 13 sati danas će se sastati Južna Koreja i Paragvaj, a u isto vrijeme Singapur će ugostiti Kinu. Izdvajamo i utakmicu Mađarske i Rumunije, Islanda i Slovačke, Crne Gore i Walesa, Poljske i Grčke, te Austrije i Kameruna.

Oman sa kojim smo u Francuskoj remizirali (1:1) danas igra protiv Saudijske Arabije.

Internacionalni prijateljski susreti:
Južna Koreja - Paragvaj
Singapur - Kina
Armenija -Moldavija
Rusija - Argentina
Češka - Belgija
Mađarska - Rumunija
Albanija - Kipar
Island - Slovačka
Južna Afrika - Srbija
Estonija - Brazil
Algerija - Urugvaj
Togo - Angola
Bugarska - Latvija
Luksemburg - Litva
Malta - Gruzija
Oman - Saudijska A.
Švedska - Finska
Ukrajina - Turska
Tunis - Obala Slonovača
Danska - Čile
Austrija - Kamerun
Crna Gora - Wales
Lihtenštajn - Portugal
Makedonija - Španija
Poljska - Grčka
BiH - Iran
Irska - Australija
Holandija - Engleska
Sjeverna Irska - Izrael
Švicarska - Italija


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.