Težak izbor za selektora BiH

N/FSBiH ima zadnju riječ

Težak izbor za selektora BiH

Sigurni smo da će ovih dana pitanje selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine biti glavna tema u bh. sportskoj javnosti, koju je već uzburkao Miroslav Blažević.

Ćiro svom nasljedniku na klupi Zmajeva ostavlja sjajnu ekipu, sasvim sigurno sposobnu da u kvalifilacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj ostvari dobar rezultat.

Kako smo već pisali, među najozbiljnijim kandidatima su se spominjali Mehmed Baždarević, Sergej Barbarez, Duško Bajević i Safet Sušić. Međutim, Sušić se već izjasnio kako mu nije u interesu sjesti na selektorsku stolicu, dok je Bajaević kazao kako bi mu bila čast voditi reprezentaciju svoje domovine, ali da je to ipak teško izvodivo, s obzirom na obaveze koje ima u svom klubu, atinskom AEK-u.

Mehmed Baždarević i Sergej Barbarez su u razgovoru za SportSport.ba potvrdili da kod njih ima interesa. Oba su spremna na pregovore sa čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji bi do Nove godine trebali predložiti imena za novog selektora A nacionalnog tima Bosne i Hercegovine. Do 31. decembra ove godine, stručna komisija N/FSBiH u sastavu Bogdan Čeko, Sulejman Čolaković i Iljo Dominković, kao članovi Predsjedništva, te predsjednici entitetskih saveza Branko Ivković i Mile Kovačević, moraju Izvršnom odboru dostaviti imena kandidata za novog selektora.

Želju da vode reprezentaciju sigurno ima još stručnjaka, ali, objektivno, teško da bi ijedan bio bolje rješenje od gore spomenutih legendi bh. fudbala. Barbarez ili Meša? Teško da se može pogriješiti u ovakvom izboru.

Naravno, sada ostaje pitanja koga će predsjednici i Predsjeništvo predložiti Izvršnom odboru i koga će ovo tijelo Saveza imenovati selektorom. Nema nikakve sumnje da bi sa Baždarevićem ili Barbarezom na klupi dobili mnogo. Meša, za raziliku od Barbe, ima daleko više iskustva, ali je Barbarez ikona kod navijača i igrača, osoba sa rijetko viđenom karizmom, koja bi svakako imala svojih aduta na klupi Zmajeva.

Hoćemo li nastaviti ići prema naprijed, ili će Savez bh. fudbal ponovo vratiti nazad, vidjećemo uskoro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.