Thiago Motta sprema revoluciju: Uveo taktiku 2-7-2, golman mu nije na golu!

Mladi trener odlučan da ga svijet zapamti

Thiago Motta sprema revoluciju: Uveo taktiku 2-7-2, golman mu nije na golu!

Bivši fudbaler PSG-a Thiago Motta se po završetku igračke karijere odmah dao u novi posao, gotovo bez ijednog dana predaha.

Italijanski Brazilac postao je trener i radi u U-19 ekipi PSG-a koju, kako je istakao u intervjuu za Gazzetta dello Sport, priprema na nevjerovatnu formaciju 2-7-2.

Motta je otkrio da je već postavio temelje te formacije, a već na prvu je jasno da ta formacija u sebi sadrži 11 igrača i to bez golmana, što dovodi do velike konfuzije.

Mladi trener je pokušao objasniti svoje zamisli i famoznu formaciju.

"Ne volim te brojeve u sistemu. Oni mogu da zavaraju, to su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stolni fudbal pa da su igrači fiksirani za jedno mjesto, oni se stalno kreću", započeo je Motta, te nastavio:

"Možete biti vrlo ofanzivni u formaciji 5-3-2, a isto tako i defanzivni u sistemu 4-3-3. Sve to zavisi od kvalitete igrača i njihovog ponašanja na terenu. Formacija 2-7-2? Prošle sedmice smo igrali utakmicu gdje smo izašli sa tom postavom...".

Novinar ga je u tom trenutku prekinuo upitavši ga šta je sa golmanom i zbog čega on nedostaje ekipi.

"Ne nedostaje golman, da se razumijemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač obrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru naprijed, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika", rekao je Motta, šta god to značilo i izgledalo u praksi.

Na pitanje koja bi evropska ekipa najbolje prihvatila njegovu filozofiju, Motta je bez razmišljanja odgovorio Manchester City sa Guardiolom, uz dodatak da je svojim fudbalerima pokazivao gol koji su Građani postigli Unitedu nakon 44 dodavanja.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Thiago Motta je rekao i da je sadašnji rekord njegove ekipe 16 dodavanja prije gola, a vjeruje da je još uvijek daleko od konačne realizacije svoje zamisli ali da su ga njegovi igrači dobro razumjeli i da su na pravom putu.

Poslije svega ovoga, dobili smo želju da pogledamo sljedeću utakmicu U-19 ekipe PSG-a, jer Mottine ideje su nešto s čim se fudbalski svijet još nije susretao.

Top Komentari

IzgubljeniSlon
Motta je previše motao meni se čini, čuj golman u veznom redu.
19 1
criticos
iz ovog PSG uvijek izađu kreativni treneri kao bivsi igraci. Susic npr.
14 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti