Titula prvaka Evrope ponovo u Engleskoj: Koja zemlja ima najviše trofeja?

Liverpool po šesti put na tronu

Titula prvaka Evrope ponovo u Engleskoj: Koja zemlja ima najviše trofeja?

A. Čaušević

Osvajanjem Lige prvaka Liverpool je postao treći najtrofejniji evropski klub u ovom takmičenju.

Redsi su sinoć postali prvaci Evrope po šesti put, prvi put nakon 2005. godine i nezaboravne noći u Istanbulu, a trofej Lige prvaka "vratio se" u Englesku nakon 2012. godine kada je najbolji bio tim Chelseja.

Sa sigurnih 2:0 savladan je Tottenham. Klub s Anfielda je poveo u drugoj minuti kada je penal iskoristio Mohamed Salah, a konačan rezultat u 89. minuti postavio je Divock Origi.

Real Madrid je i dalje nedodirljiv sa 13 trofeja, dok je Milan na drugom mjestu. Rossoneri su najbolji tim Starog kontinenta bili u sedam navrata.

Po pet titula imaju Bayern i Barcelona, dok Ajax ima četiri. Inter i Manchester United su najprestižniji trofej u klupskom fudbalu osvajali po tri puta.

Juventus, Benfica, Nottinhgam Forest i Porto su po dva puta bili prvaci Evrope, dok su Celtic, Hamburg, Steaua, Marseille, Borussija Dortmund, Chelsea, Feyenoord, Aston Villa, PSV Eindhoven i Crvena zvezda na tronu bili po jednom.

Inače, Španija je i dalje najtrofejnija zemlja. Španski klubovi, odnosno Barcelona i Real Madrid su na Pirineje donije 18 trofeja.

Engleska se sada osamila na drugom mjestu sa 13 titula prvaka Evrope, jednom više od Italije.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Slijede Njemačka sa sedam, Holandija sa šest, te Portugal sa četiri osvojene Lige prvaka...

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ArminA
Real ima koliko i citava Engleska haha
5 1
elimo
Nema potrebe da u spanske timove brojite barcelonu real opet ima najvise od svih liga hahahahaha
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi