To je Premijer liga: 15 kola, 12 klubova, četiri "preživjela" trenera

Hari Vukas od danas više nije šef struke HŠK Zrinjski

To je Premijer liga: 15 kola, 12 klubova, četiri "preživjela" trenera

Neispunjena očekivanja, nemogućnost stratega da nametnu svoj sistem, loši rezultati, pritisak navijača ili jednostavno nestrpljivost čelnika kluba - samo su neki od razloga zbog kojih se trenerima u svijetu fudbala, pa tako i u BiH dijele otkazi.

Ipak, čini se da je u BiH pritisak, imperativ rezultata i nestrpljenje glavešina klubova na višem nivou nego drugdje.

Mijenjaju se treneri svugdje, ali teško je naći evropsku ligu u kojoj je toliko prometno kao u Premijer ligi BiH.

Posljednja "žrtva" je Hari Vukas.

Ekipa Zrinjskog koja je trebala, i još uvijek treba, napasti novu titulu prvaka BiH je apsolutno podbacila u prvih 15. kola Premijer lige BiH. Zrinjski je trenutno šesti na tabeli PL, zaostaje osam bodova za prvoplasiranim Sarajevom, a ono što se Pod Bijelom brijegom nikako nije moglo progutati bio je (zaslužen) poraz od fenjeraša Zvijezde 09 za vikend.

Danas su iz Mostara stigle vijesti da je sporazumno raskinuta saradnja sa Harijem Vukasom, pa je bh. "Premiership" ostao na tek četiri trenera koja su u svojim sadašnjim klubovima i počeli sezoni 2019/2020.

To su Mladen Žižović (FK Radnik), Husref Musemić (FK Sarajevo), Amar Osim (FK Željezinčar) i Branislav Krunić (FK Borac).

Osam preostalih klubova su već sada mijenjali trenere, a neki su to već radili i više puta - poput Čelika, Slobode, Širokog Brijega i Zvijezde 09. Dobili smo i negativnog rekordera, Marijana Bloudeka koji se na klupi Slobode zadržao tek desetak dana prije nego što mu je nova garnitura u rukovodstvu kluba pokazala izlaznu kapiju Tušnja. Bloudek je tako ostao bez zvanične takmičarske utakmice na kormilu Slobode, a Tuzlake je vodio tek na prijateljskom meču sa Dinamom organizovanom povodom stogodišnjice kluba.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vrijedi pomenuti da je mladi strateg Radnika Mladen Žižović šef struke sa najdužim stažom u kontinuitetu klubu u kojem trenutno radi. Žižović je na klupi Radnika od 2017. godine.

Da li će se trend brzih, naglih promjena trenera u Premijer ligi BiH nastaviti ili će se klubovi u budućnosti ipak češće odlučivati za kontinuitet, izgradnju sistema (a prije svega toga studiozan pristup odabiru šefova struke) ostaje da se vidi...

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Tumbe1976
grohno aluminijum , grohnuse i madjari :-)
5 0
VelaHavle
Ne moze se kod njih zadrzati nijedan pismen i kulturan trener... eto seljaka poput sliskovica ili karacica nazad
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi