Topnik s Grbavice kojeg publika nikada nije prihvatila

Otiš'o si Eldine...

Topnik s Grbavice kojeg publika nikada nije prihvatila

Iako iz rukovodstva Željezničara još uvijek nisu zvanično potvrdili vijest da je Eldin Adilović napustio klub, jasno je da se najbolji strijelac tima u protekle dvije sezone neće više vraćati na Grbavicu.

Adilović koji je u redove Plavih stigao iz Čelika, u kojem je i počeo svoju fudbalsku karijeru, na Grbavicu je došao kao zamjena za Lazara Popovića. Napadača koji nije davao mnogo golova, ali koji se žrtvovao za ekipu, a kojeg je publika voljela, Adiloviću baš nije bilo lako zamijeniti upravo zbog tog „navijačkog faktora“. 

U robusnom napadaču koji je tokom karijere nastupao za Interblock, Livar, Nafta Lendavu i azerbejdžanski Mughan, uz dva „mandata“ u matičnom Čeliku, menadžer Plavih Amar Osim vidio je idealnu zamjenu za Popovića, kome efikasnost nije bila jača strana.

Da sve neće biti med i mlijeko Adiloviću je bilo jasno nakon prvih nekoliko utakmica u plavom dresu, kada je i sam imao problema sa realizacijom, a navijači su bili ti koji su vršili dodatni pritisak na „novaliju“. Zvižduci i pogrdna skandiranja bila su učestala u prvim mečevima Eldina u dresu Željezničara.

Ipak, nakon što su uslijedili prvi golovi, kojima je „plava mašina“ počela prikupljati bodove i onaj najzahtjevniji dio publike na Grbavici počeo je cijeniti Adilovićevu trku, borbenost i zalaganje, no ipak čekali su jednu njegovu lošiju partiju kako bi mu i pored svih golova koje je postigao u dresu Želje, kako bi ga ponovo uzeli na zub.

U prvoj sezoni u klubu iz Zvorničke 27. napadač rođen prije 27 godina u Zenici okitio se duplom krunom, kojoj je pridodao i titulu najboljeg topnika BH Telecom Premijer lige. Debitantska sezona u Želji bila je kao iz snova, šampionska titula, pehar namjenjen pobjedniku Kupa BiH i laskava titula najboljeg strijelca lige koju je Adilović prisvojio sa 20 postignutih golova. 

Ima i zlobnika koji kažu da bi na Zebine asistencije i Kvesićeve prodore i centaršuteve do ove brojke, u Željinom dresu, stigao i svaki prosječan napadač. Ali eto, ti „prosječni“ nisu imali sreće da dođu na Grbavicu. Adilović jeste!

I u protekloj sezoni robusni napadač imao je dobrih i loših dana, momenata kada ga je išlo i kada nije. Ipak i u prošloj sezoni Eldin je u 18 navrata pogodio mrežu protivničkih golmana u najjačem fudbalskom rangu u BiH, a neki od njih bili su gotovo presudni za odbranu titule prvaka.

Takav je zasigurno bio gol koji je Adilović postigao u sudijskoj nadoknadi na gostovanju kod Slavije. Upravo taj gol donio je pobjedu i možda tri najbitnija boda u borbi sastava Amara Osima za odbranu titule osvojene prije godinu dana. 

Tokom dvije sezone provedene u timu sa Grbavice Adilović je postigao 49 golova u svim takmičenjima. Ova brojka dovodi ga na treće mjesto najboljih strijelaca Željezničara u poslijeratnom periodu, odmah iza Dželaludina Muharemovića i Nermina Vazde, ali ni ovaj podatak nije spriječio one najzahtjevnije navijače Željezničara da se raduju odlasku napadača kojeg nikada u potpunosti nisu prihvatili!

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nadamo se da će Eldin Adilović u svom novom klubu nastupati jednako uspješno kako je to čini i u prethodne dvije sezone u dresu Željezničara. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.