Transferi, transferi, transferi...
Englezi najviše aktivni na tržištu

Vrući prelazni rok

Transferi, transferi, transferi...

E. Škorić

Kako to obično biva u toplim danima ljeta, evropski giganti se razmahuju milionima, igrači dolaze i odlaze, grade se nove momčadi, navijači klubova u strepnji iščekuju svaki novi transfer koji bi ih mogao usrećiti ili rastužiti.

U svijetu fudbala ekonomoske krize, čini se, nema. Shodno tome, klubovi nisu "stegli remen", odvajaju pozavišne sume novca i svojim trenerima darivaju najbolja fudbalska svjetska imena. Čeka nas, zaista, jedna paklena sezona u Engleskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj...

Krenimo od Italije. Italijani su  često skromni, štoviše veći broj dobrih igrača napusti timove poput Juventusa, Intera, Milana ili Rome, nego li dođe. Upravo ta skromnost i štednja kvari  kvalitet fudbala u toj zemlji, što se najviše i odražava u evropskim takmičenjima gdje engleski klubovi dominiraju duži niz godina.

Skromni Italijani


AC Milan je ove sezone za prvu želju postavio bh. reprezentativca i napadača Wolfsburga, Edina Džeku, no čini se da trener "vukova" Armin Veh ne razmišlja o mogućnosti puštanja našeg "dijamanta", pa je po mnogima ovaj transfer propao, iako "rossoneri" još uvijek nisu otpisani. Pitanje je koliko bi Džeko napravio u Milanu, obzirom da ni tamo stanje nije baš najbolje. Carlo Ancelotti otišao je u London, sada diriguje na klupi Chelsea, da bi neiskusni Brazilac Leonardo postao novi trener na San Siru.

Ipak, najveći gubitak Milana je odlazak Kake, ikone ovog kluba u zadnjih nekoliko godina. No, Galliani, Berlusconi i društvo unovčili su nekih 65 miliona eura za Brazilca, pa imaju što trošiti ovog ljeta. Imaju što, ali još uvijek bez pravih pojačanja. Tek su doveli mladog 18-godišnjeg napadača Trevisa Zigonija (Serija B), ali zbog Džekinog nedolaska na San Siru se nadaju da će dovesti Arsenalova napadača Adebayora, te Brazilca Luisa Fabiana. U klub je stigao Ignazio Abate iz Torina (3 miliona eura), ali isto tako veliki broj igrača iz omladinskih pogona bit će na raspolaganju Leonardu.

Prošlogodišnji osvajač Serije A, ujedno favorit i za novog šampiona na "čizmi",  milanski Inter, do sada je doveo Diego Milita koji je iz Genoe stigao za 22 miliona eura, te Thiago Motta također iz Genoe za 13 miliona eura. Tu je i 23-godišnji Emiliano Viviano koji je za 3,5 miliona eura stigao iz Brescie. Klub su napustili Luis Jimenez (West Ham), Luis Figo (kraj karijere), Hernan Crespo
(Genoa), Robert Acquafresca (FC Genoa). No, Interovi čelnici imaju najveću želju ostaviti onaj pobjednički tim na okupu, nadaju se da će Zlatan Ibrahimović preživjeti ovo ljeto na Meazzi, a i Brazilac Maicon sve je bliže londonskom Chelseau.

I "stara dama" će se, sasvim sigurno, priključiti Interu i Milanu u borbi za prvaka naredne godine. U tome će im donekle pomoći Fabio Cannavaro koji je napustio Real i vratio se u Torino. Tu je i najveće pojačanje Juventusa, Brazilac Diego za koga su čelnici Juventusa morali platiti 24,5 miliona eura bremenskom Werderu. Što se odlazaka tiče, za sada je klub napustio Domenico Cristico (Genoa 5,5 mil. eura), Olof Mellberg (Olympiakos 2,5 mil. eura), te Dario Knežević koji se vraća u Torino. Upitan je ostanak u fudbalu Pavela Nedveda, no i ukoliko ostane Čeh će najvjerovatnije preći u Lazio, Inter ili neki klub iz američke MLB. Ne treba odbaciti ni rimsku Romu, iako Rimljani nemaju neka zvučna pojačanja. Tek su tu stigli Maro Motta (Udinese, 3,5 mil. eura) i Ricardo Faty iz Nantesa.

City ima novac, ali ne i rezultate

Englezi su zasigurno najzastupljeniji ovog ljeta na tržištu, od onih najslabijih timova, iako ruku na srce Otočani takvih nemaju, pa sve do jednog Chelsea, Manchestera, Liverpoola ili Arsenala. Ali, Manchester City i njegovi arapski vlasnici najviše troše, pa se od njih najviše i očekuje u narednoj sezoni. Tako je City svoje redove za sada pojačao sa Roque Santa Cruzom, paragvajskim napadačem koji je za 21,2 miliona eura stigao iz Blackburna. Bivši kapiten Aston Ville Gareth Barry za nešto manje od 14 mil. eura stigao je na Eastlands, a zajedno s njim došao je i Stuart Taylor. Klub su u međuvremenu napustili golman Joe Hart (posudba u Birmingham), te Daniel Sturridge, mladi napadač se opredijelio za londonski Chelsea. Čelnici Cityja su od kraja prvenstva pa do sada na pojačanja potrošili 35 miliona eura, no jasno je da na Eastlandsu žele Kamerunca Samuela Eto'a, kao i Carlosa Teveza.

Chelsea i United za sada su dosta skromni. "Vragovi" su tek doveli mladog Adema Ljalića iz Partizana, a klub su napustili Fraizer Campbell (Hull) i Cristiano Ronaldo koji je otišao u Real Madrid za 94 miliona eura. Dobro je poznato da se sa tim novcem na Old Traffordu mogu skrasiti sa nekoliko vrhunskih igrača. Alex Ferguson imat će slatke muke, a jedna od želja kluba je i mladi Brazilac Douglas Costa. Na Stamford Bridge su najprije doveli trenera Carlo Ancelottija, a potom su doveli mladog napadača Cityja Daniel Sturridgea, te Claudia Pizarra sa pozajmnice u  Werderu. Vratio se i Shevchenko, Ukrajinac je bio posuđen Milanu. Zapadni London napustili su Ben Sahar, koji je u Espanyol otišao za milion eura i Ricardo Quaresma koji je posuđen Interu.

I Arsene Wenger ne planira puno štediti ovog ljeta. Za sada je angažovao šest igrača. Pedro Botelho stigao je iz Salamance, mladi Armand Traore se vratio iz Portsmoutha, a Senderos iz Milana, Gilbert je stigao iz Leicester Cityja, Jay Simpson iz West Broma, te najzvučnije, za sada, pojačanje Thomas Vermaelen iz amsterdamskog Ajaxa. Wenger je tek za Vermaelena izdvojio 10 miliona eura, dok su ostali igrači stigli ili kao slobodni ili su se vratili sa posudbe.

"Redsi" su jači za 4 igrača, obzirom da je Benitez u klub doveo Glen Johnsona iz Portsmoutha, bivši igrač Chelsea koštao je "redse" 20,5 miliona eura. Osim njega, na Anfield su stigli Miki Roque (FC Cartagena), Sebastian Leto (Olympiakos), te napadač Andrey Voronin koji se vratio sa posudbe iz Herthe. Jedino je klub napustio Sami Hyypia, iskusni Finac skrasio se u Bayer Leverkusenu.

Dobro je poslovao i West Ham. Naime "čekićari" su doveli Juliena Fauberta iz madridskog Reala, potom Stokesa iz Upjesta, Luisa Jimeneza iz Intera, te Ilungu iz Toulousea. No, neki igrači su i napustili London. Tako je Radoslav Kovač prešao u moskovski Spartak, Jan Lastuvka novi je član Shakhtara, a za sada je nepoznato gdje će karijeru nastaviti Lucas Neill.

Real kupuje, Barca strahuje?

Svi dobro znaju ko je najviše poslovao u Španiji. Naravno riječ je o madridskom Realu na čijem je čelu Florentino Perez. U klub su stigli Milanov Brazilac Kaka, Cristiano Ronaldo iz Uniteda, Negredo iz Almerije, te Garay iz Racing Santandera. Očekuje se dolazak Arbeloe, a osim toga Real želi Davida Villu, Francka Riberyja i još neke svjetske fudbalske zvijezde. Sve to koštalo je Pereza "samo" 159 miliona eura. Santiago Bernabeu napustili su Julien Faubert (West Ham), Cannavaro (Juventus), Saviola (Benfica) i Drenthe (Fiorentina).

Prošlogodišnji pravak Španije i osvajač Lige prvaka, ekipa Barcelone, nije baš aktivna ovog ljeta na tržištu. Tek su doveli Henriquea iz Bayer Leverkusena, a klub je za sada samo napustio Sylvinho. No, sigurno je da će doći do značajnih promjena u Guardiolinom timu do početka prvenstva. Klub bi mogao napustiti i Kamerunac Eto'o za kojeg City odvaja dobar dio svog budžeta, te mu daje ogromnu platu.

Valencia je svoje redove pojačala sa nekoliko vrhunskih igrača, pa će narednu sezonu za "šimšime" Mathieu (Toulouse), Navarro (Mallorca) i Banega (A. Madrid). Morientes i Curro Torres napustili su klub i nije poznato gdje će nastaviti karijeru, a Ludovic Butelle novi je član Lillea. Sasvim je izvjesno da će napadač David Villa postati novi igrač Barcelone ili Reala.

Ipak, najviše su do sada novca zaradili u Villarrealu, prodavši Nihata Kahvečija Bešiktašu za 4,5 miliona eura, te po istoj cijeni Matiasa Fernandeza Sportingu. Ukupno 9 miliona eura.

Bayern najviše potrošio, Stuttgart zaradio

U Njemačkoj se ovog ljeta također dosta poslovalo, najviše je u igrački kadar uložio minhenski Bayern. Bavarci su doveli Ivicu Olića iz HSV-a, te još jednog Hrvata Danijela Pranjića, koji je redove Heerenveena napustio za 7,7 miliona eura. Ipak, najviše novca čelnici minhenskog kluba izdvojili su za njemačkog napadača Mario Gomeza. Čak 30 miliona eura Bayern je iskeširao "švabama" za njegove usluge. Jedno od jačih pojačanja Bayerna je i Anatoly Tymoschuk koji je iz Zenita stigao za 11 miliona eura. Massimo Oddo vratio se u Milan, Lukas Podolski za 10 mil. eura vratio se u Koln, Hummels je potpisao za dortmundsku Borussiju, a Ze Roberto traži novi angažman.

Bremenski Werder u plusu je 14,5 miliona eura, ponajviše zahvaljujući prodaji Diega u Juventus (25 mil. eura). Claudio Pizarro vratio se u London, tačnije Chelsea. Najskuplje pojačanje Werdera je Marko Marin, mladi Nijemac koji je rođen u Bosanskoj Gradišci koštao je čelnike bremenskog kluba 8,2 miliona eura. Marcelo Moreno potpisao je također za Werder, a on je za 2 mil. eura stigao iz Shakhtara. Vratili su se Carlos Alberto, naš mladi reprezentativac Said Husejinović, te Mosquera i Sanogo koji su bili na posudbi prošlu sezonu.

Prvak Njemačke Wolfsburg nije napravio neke veće promjene u igračkom kadru. Po svemu sudeći naš reprezentativac Edin Džeko ostaje u gradu automobila, što je sigurno i najveća radost tamošnjih čelnika kluba i navijača.

Francuzi najskromniji ovog ljeta

U Francuskoj je najviše ovog ljeta zaradio Olympique Marseille (12 miliona eura) i to prije svega zbog prodaje Djibril Cissea Panathinaikosu i Gael Giveta Blackburnu. Prvak Bordeaux otkupio je ugovor Yoanna Gourcuffa za 15 miliona eura, a Cedric Carrasso koji je stigao iz Toulusea čelnike francuskog prvaka koštao je 8 miliona eura. Osim toga, dosta igrača vratilo se sa posudbi iz drugih klubova.

Paris SG doveo je golmana Gregory Coupeta iz Atletico Madrida.

Englezi vodeći na tržištu

Na kraju, Engleska Premier Liga je vodeća na tržištu, tako su Englezi u pojačanja dali oko 848 miliona eura, a za prodane igrače zaradili su 500 miliona eura. Drugo mjesto drže "skromni" Italijani sa konačnim minusom od 205 miliona eura. Španjolci su treći, no oni su sa plus 5,5 miliona eura. Francuzi su, kao i obično, više izvozili svoje igrače pa su na kraju 26 miliona u plusu. Nijemci su u minusu od 62,5 miliona eura. Ukupno su za pojačanja izdvojili 184 miliona, a za svoje igrače su inkasirali 122 miliona eura. Englezi daleko najutjecajniji na fudbalskom tržištu. Od klubova vodeći je City sa potrošenih 158 miliona, Tottenham je u minuloj sezoni potrošio 140 milona, Barca 92 miliona, Real Madrid 75 miliona, te Liverpool 71 milion eura. Ova statistika je od prošle sezone, ali je jasno da u novoj sezoni pariraju jedni te isti timovi, Real Madrid, Manchester City, Chelsea...

Ko ima kupuje, ko nema neka gleda i uživa!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.