Traži se još šest putnika u šesnaestinu finala

Posljednje utakmice grupne faze Evropske lige

Traži se još šest putnika u šesnaestinu finala

Poznato je 26 učesnika šesnaestine finala Evropske lige, a posljednjih šest saznat ćemo večeras nakon što se spusti zavjesa na grupnu fazu ovog takmičenja.

Situacija u grupi A je poptpuno jasna. Valencia je prošla dalje kao prvoplasirani tim dok Swensea ima velike šanse da završi kao drugoplasirani. Sa tri boda više od ruskog Kubana Swenseau je dovoljan remi protiv posljednjeplasiranog St. Gallena. U slučaju poraza Swensea u Švicarskoj, Kubanu bi bio potreban trijumf u gostima nad Valencijom za prolazak u narednu rundu takmičenja.

Ludogorec je u grupi B davno obezbijedio prvo mjesto dok će večerašnji međusobni duel Chornomoretsa i PSV-a odlučiti drugog putnika u šesnaestinu finala. Ludogorec će u utakmici za prestiž gostovati u Zagrebu kod Dinama u čijim redovima neće biti Saida Husejinovića.

U grupi C sve je kristalno jasno. Dalje su prošli Salzburg i Esbjerg s tim što borba za prvo mjesto još uvijek nije okončana. Danski predstavnik bi pobjedom u Austriji večeras završio na liderskoj poziciji, dok bi u suprotnom Salzburg ostao prvoplasirani tim grupe. U drugoj utakmici za prestiž će igrati Elfsborg i Standard Dine Arslanagića.

Pobjednik grupe D je Rubin iz Kazana, dok za drugo mjesto konkurišu Zute Waregem, Wigan i Maribor Nusmira Fajića. Waregemu je za prolazak dalje dovoljan bod protiv Rubina na domaćem terenu, dok će kiks Belgijanaca čekati Maribor i Wigan.

Meč koji će odlučiti pobjednika grupe večeras će u Firenci odigrati Fiorentina i Dnipro, dok će u drugom susretu miroljubivi bit Ferreira i Panduri koji su do sad prikupili dva odnosno jedan bod. Fiorentini je za prvo mjesto dovoljan i bod, dok Dnipru igra samo pobjeda.

Eintracht iz Frankfurta pobjednik je grupe E, dok je najbliži plasmanu u šesneastinu finala Maccabi iz Tel Aviva. Maccabiju je na domaćem terenu dovoljan bod protiv Bordeauxa. Kiks Izraelaca čekat će kiparski APOEL kojemu igra samo pobjeda u Frankfurtu.

Prvoplasirani tim u grupi G je belgijski Genk, dok će majstoricu za prolazak dalje u Kyevu igrati Dynamo i Rapid iz Beča. Ukrajincima je dovoljan i bod, dok austrijskom predstavniku igra samo pobjeda.

Zanimljivo je i u grupi H, tamo je Sevilla obezbijedila plasman u šesnaestinu finala, ali ne i prvo mjesto. Za to joj je potreban minimalno bod na gostovanju kod Mujdžinog Freiburga. Njemačkom predstavniku za prolazak dalje potreban je trijumf u slučaju kojeg bi vjerovatno završili kao pobjednik grupe. U nekim kombinacijama Freiburg može proći i remijem, pa čak i porazom.

Kvržićeva, Alispahićeva i Zlomislićeva Rijeka izgubila je sve nade za prolazak dalje, u grupi u kojoj su prolazak već osigurali Lyon i Betis. Lavovima je za prvo mjesto potreban trijumf na gostovanju kod Guimaresa, dok Betisu također na domaćem terenu protiv Rijeke igra samo trijumf, ali uz remi ili poraz Lyona.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Laziu Senada Lulića potreban je trijumf nad drugoplasiranim Trabzonsporom za prvo mjesto u grupi. U slučaju drugačijeg raspleta kao lider završio bi turski predstavnik. U drugom susretu Apollon će ugostiti poljsku Legiju. Za razliku od domaćeg prvenstva Anzhi u Ligi Evrope igra dobro. Ostvario je ruski predstavnik prolazak u narednu fazu takmičenja, a svoj nastup u grupi okončat će gostovanjem na White Hart Lane od Tottenhama. Pijevci iz Londona jedna su od najuspješnijih ekipa u prvoj fazi takmičenja i prolazak dalje odavno su obezbijedili. U utakmici koja odlučuje ko će kao trećeplasirani okončati nastup u grupi sastaju se Sheriff i Tromso Adnana Čauševića.

PAOK će u Solunu ugostiti AZ Alkmar Sarajlije Denija Avdića u utakmici koja će odlučiti o pobjedniku grupu pošto su i jedan i drugi klub davno osigurali plasman u šesnaestinu finala. PAOK i AZ bodovno su trenutno izjednačeni, baš kao i trećeplasirani odnosno četvrtoplasirani tomovi u grupi Shakhtar Nikole Vasiljevića i Alida Džidića, odnosno Maccabi Haifa Edina Cocalića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.