"Tražili su me, htjeli da me vrate kući, a ja sam čitao Kur'an i vjerovao u Allaha"

Život Sadija Manea

"Tražili su me, htjeli da me vrate kući, a ja sam čitao Kur'an i vjerovao u Allaha"

Edmir Škorić

Osim što ima kvalitetne nogometaše, Liverpool ima i sjajne osobe u timu. Mnogo ih je, ali ovaj put donosimo priču o Senegalcu Sadiju Maneu.

Mane je rođen u Sedhiou 10. aprila 1992. godine, ali je morao kao dijete da odseli u Dakar gdje je počeo da se bavi nogometom, da bi ga put odveo u Francusku u Metz. Kasnije će zaigrati u Salzburgu, pa će doći to ljeto 2014. kada je prešao u Southampton.

U ovom timu je zabio 21 gol u 67 mečeva, što je natjeralo čelnike Liverpoola da izdvoje 34 miliona funti i ponude mu bogati petogodišnji ugovor. Sada je miljenik Jurgena Kloppa kojeg je impresionirao dok je igrao za Salzburg protiv Borussije prije nekoliko godina. I sada ona tipična priča o igraču koji je postao zvijezda i kako je došao do toga trnovitim stazama.

Manje-više koncept priče znate, ali Mane je i danas, kada ga poznaje čitav svijet i kada mu se svi dive, a na računima ima desetine miliona funti, sjajan dečko i ne planira da se mijenja. Islam mu je dao upute u životu, pa ih se pridržava. Želi da ostane dosljedan i ponizan, da se bori, da pomaže, da vjeruje i poštuje.

Image result for mane

"Brz sam i po tome sam poznat. To mi je urođeno, nisam radio posebno na tome. To je osobina koju mi je dao Allah. Zbog moje brzine u školi su me stalno stavljali u trke, a ja sam bio jako uspješan u tome. Mogu da trčim velike dionice, satima", pričao je Mane jednom prilikom za televiziju Liverpoola.

"U svakom teškom vremenu čitam Kur'an i uzdam se u Allaha. Religija mi je veoma važna. Poštujem pravila islama i molim se pet puta dnevno", tvrdi Senegalac, koji kaže da obožava zdravo da živi.

"Volim svoje tijelo i znam šta je zdravo, a šta ne. Znam da kuham i volim da sebi spremam hranu. Volim jesti zdrave stvari i ne pijem alkohol, nikada ga nisam probao u životu niti sam nekad zapalio cigaretu".

Kaže da u mladosti nikada nije vozio bicikl i da su mu noge bile poderane od silnog trčanja.

A ko mu je omiljeni igrač?

"El Hadji Diouf je bio pravi igrač i uživao sam da ga gledam. Sjećam se prvog SP-a 2002. g odine i utakmice protiv Francuske. Pobjegao sam iz škole i otišao prijatelju u kuću da gledamo utakmicu. Diouf je bio naš heroj".

Image result for mane

Ostvario je puno u životu, ali...

"Ako imate 25 godina, ne možete reći da ste dobili i iskusili sve. Uvijek učim nešto novo. Znam koliko mogu i zato se jako trudim".

Put u Dakar

"S 15 godina napustio sam mjesto gdje sam živio i otišao u Dakar, glavni grad Senegala. Pokupio sam kofer i tražio pomoć od nekoga koga sam vidio kao svog oca. Želim ići u Dakar, možete li mi pomoći, pitao sam i već sam bio na putu za glavni grad".

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Odrastao sam u kući s 10 ljudi, s ujakom i rođacima i niko nije znao da odlazim. Nisam čak ni rekao svojim roditeljima. Svi su bili panični kada su saznali. Slali su ljude da me vrate kući. Niko iz moje porodice nije vjerovao da ću postati dobar igrač, ali rekli su: 'Ok, ako želi, igraj i pokušaj'. Pokušao sam...", tvrdi Mane.

Mane je s dva gola jučer protiv West Hama odmah pokazao da će i ovo biti njegova sezona, a uz Salaha i saigrače biće prava atrakcija u evropskom nogometu i ove godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi