Trbić: Kontinuitetom afirmisati ime kluba u Evropi

Trbić: Kontinuitetom afirmisati ime kluba u Evropi

O. Lekić

Omladinski košarkaški klub Spars iz Sarajeva prošlosedmičnim nastupom na finalnom turniru juniorske Eurolige priveo je kraju najuspješniju sezonu u historiji kluba.

Sparsi su u sezoni 2012/13 osvojili košarkašku A1 ligu Bosne i Hercegovine, ostvarili plasman u Ligu 12, osvojili kvalifikacioni turnir juniorske Eurolige u Rimu i plasirali se na završni turnir tog takmičenja u Londonu koji je osvojio španski Joventut.

Plasmanom na finalni turnir juniorske Eurolige Sparsi su svima pokazali da se u Sarajevu još  igra košarka, te da za uspjeh nije neophodno kupovati istrošene igrače iz susjednih zemalja.

"Protekla sezona bila je kruna dugogodišnjeg rada. Naši košarkaši su imali najbolje uslove za rad i napredovanje, a oni su nam svojim uspjesima otvorili vrata za budućnost. Sada možemo birati turnire i takmičenja za naše igrače", kazao je Agenciji FENA trener prvog tima Sparsa Marko Trbić.

Sparsi su u londonskoj O2 areni u prvom kolu juniorske Eurolige pobijedili francuski INSEP, ali nakon toga su u meču za plasman u finale izgubili od Barcelone s 53:49. Sarajevski košarkaši imali su priliku u posljednjim sekundama meča da savladaju španskog velikana, međutim, kako je Trbić rekao, šut ih nije slušao tog dana.

"Spremili smo se za meč protiv Barcelone na najbolji moguć način, znali smo koje su njihove mane i prednosti, ali i Barcelona je učinila isto. Zbog toga se igrala tvrda utakmica na kojoj se svaki koš slavio kao da je postignut gol. Španci su udvajali našeg Đoku Šalića, znali su da je opasan, a mi nakon njegovih povratnih dodavanja nismo mogli pogoditi dosta otvorenih šuteva", prisjetio se Trbić.

Bez obzira na to što se Sparsi nisu popeli na evropski juniorski tron, njihov nastup u Londonu predstavlja veliki uspjeh za bh. košarku. Trbić vjeruje da će njegova ekipa u kontinuitetu nastupati u juniorskoj Euroligi, a sam kaže da generacije Sparsa koje nadolaze mnogo obećavaju.

Igrači koji su igrali za ovosezonski juniorski tim već su počeli potpisivati profesionalne ugovore, a posljednji koji je to učinio je bh. reprezentativac i član najbolje petorke londonskog finalnog turnira Nedim Buza. Uskoro će saradnju sa Sparsima produžiti i ostali igrači, a tim će vjerovatno napustiti Đoko Šalić i Adin Vrabac.

"Kostur ekipe ostaje. Šalić i Vrabac vjerovatno mijenjaju sredinu, a ostali igrači su izrazili želju da ostanu. Dobro im je ovdje, imaju sve uslove koje mladi igrači trebaju za košarkaški razvoj, a svi jedva čekaju da se dokažu u Ligi 12 Bosne i Hercegovine. U generacijama koje dolaze ima mnogo talenata s kojima moramo raditi. Doći će i njihov red da igraju u Evropi, a to je ono čemu Sparsi teže, kontinuitetu koji će afirmisati ime kluba u Evropi", naglasio je Trbić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.