Treća sreća Holanđana

Četvrtfinalni spektakl: Holandija - Brazil

Treća sreća Holanđana

Prvi četvrtfinalni dvoboj Svjetskog prvenstva trebao bi ponuditi pravi spektakl, kada snage međusobno odmjere reprezentacije Holandije i Brazila.

Tradicija je kada igraju Oranje i Karioke da utakmica bude spektakularna. Na Svjetskim prvenstvima posebno su bila upečatljiva posljednja dva dvoboja ovih reprezentacija.

U Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine Brazil je bio bolji od Holanđana rezultatom 3:2. I tad su ova dva tima ponudila spektakl. Romario je dovbeo Brazil u vodstvo, a Bebeto je u 63. minuti povisio na 2:0. Tada se činilo kako je utakmica riješena, ali je krenuo veliki povratak Tulipana i to samo za 12 minuta. Prvo je na 1:2 smanjio lucidni Dennis Bergkamp, a na 2:2 izjednačio je Aron Winter. Ipak, pobjedu i prolazak Brazila potvrdio je Branco, a Brazil je na tom SP u finalu bio boljii od Italije i okitio se naslovom prvaka svijeta.

Četiri godine kasnije, u Francuskoj 1998., na Velodromeu u Marseillu Brazil i Holandija su igrali polufinale. Ronaldo je doveo Brazil u prednost u prvoj minuti drugog poluvremena, ali tri minute prije kraja poravnao je Partick Kluivert. Utakmica je kasnije odlučena jedanaestercima, gdje su uspješniji bili Brazilci. Cocu i Ronald de Boer su promašili sa bijele tačke, te poslali Brazil u finale, gdje su deklasirani od Francuske.

Zanimljivo je da je u oba gore spomenuta duela sadašnji selektor Brazila Dunga nosio dres svoje reprezentacije, tako da će Holanđani imati priliku danas da se osvete i Dungi i Brazilu.

Holandija se nalazi u rekordnom nizu od 23 utakmice bez poraza, a u Južnoj Africi su do četvrtfinala došli sa sve četiri pobjede.

Selektor Bert van Marwijk protiv Brazilaca će na raspolaganju imati kompletnu ekipu, a od prve minute će zaigrati i potpuno oporavljeni Arjen Robben. Kod Brazila je situacija nešto drugačija. Dunga neće moći računati na suspendovanog Ramireza, dok je Eleno otpao zbog povrede. Nastup Felipe Mela također je još pod znakom pitanja.

Vjerovatni sastavi:

HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, De Jong, Van Bommel, Robben, Sneijder, Kuyt, Van Persie.

BRAZIL: César, Maicon, Lucio, Juan, Bastos, Josué, Gilberto Silva, Alves, Kaka, Robinho, Luis Fabiano

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.