"Trener mi je govorio da sam majmun i da se vratim u džunglu"

Američki nogometaš imao je jako loše iskustvo u Italiji

"Trener mi je govorio da sam majmun i da se vratim u džunglu"

E. Škorić

Napadač FC Dallasa Fafa Picault otvorio je dušu i otkrio kako je kao tinejdžer u Italiji bio žrtva rasizma.

Picault je bio član Cagliarija u Italiji i priznaje da je često vrijeđan na rasnoj osnovi. Sa 16 godina je doselio u Italiju, ali tamo je doživljavao veliku neugodnost svakog dana.

"Svakodnevno sam se morao suočavati s trenerom rezervnog tima koji me nazivao majmunom ili mi je govorio da se moram vratiti nazad u džunglu - u Afriku. Ponekad bi mi u svlačionici ostavljao naljepnice od banana", kazao je Picault, dodavši:

"Govorio mi je da crni igrači nemaju tehniku, da su samo brzi i da moram trčati, da sam samo zbog toga doveden. Bio je to najgori čovjek kojeg sam upoznao. Trpio sam svakakve uvrede dok sam živio tamo".

Picault, koji danas ima 29 godina, rođen je u New Yorku od haitijskih roditelja imigranata, a ljubav prema fudbalu razvijao je od malih nogu kada je igrao na ulicama svog grada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi