Trening centar FK Sarajevo – Vrhunski uslovi za razvoj

Iskorak u razvoju infrastrukture

Trening centar FK Sarajevo – Vrhunski uslovi za razvoj

O. Lekić

Fudbalski klub Sarajevo u napravio je značajan iskorak na razvoju infrastrukture. Nakon dugog niza godina, Bordo klub je dobio svoj dom.

U mjesecu oktobru 2015. godine, zvanično je otvoren Trening Centar FK Sarajevo u Butmiru, a time je završena prva faza izgradnje kampa za treniranje, odnosno izgradnja terena koji su bili jedan od prioriteta za kvalitetan trenažni proces, prenosi zvanična stranica. 

Napravljen je teren sa plastičnom travom, koji zadovoljava najveće standardne FIFA-e, koji je ujedno i vlasnik FIFA PRO cerfikata, te dva visoko kvalitetna terena sa prirodnom travom, koji su kvalitetniji nego mnogi travnjaci na premijerligaškim stadionima. Napravljeni su prilazi, drenaže, renoviran je manji objekat, svlačionice, kancelarije, ekonomat i kafeterija. Sami tereni su ospobljeni kvalitetnim sistemom za navodnjavanje, te reflektorima, koji dozvoljavaju i noćni trenažni proces, a koji su u funkciji na svim terenima.

Zvanična stranica prenosi da je u nekoliko posljednjih mjeseci, klub sopstvenim angažmanom uspješno okončao izgradnju tribina na terenu, koji je dobio naziv po legendi kluba – “Želimir Vidović Keli”.

Prva faza izgradnje Trening centra FK Sarajevo realizovana je zahvaljujući velikoj podršci i investiciji gospodina Vincenta Tana na čemu je čitav kolektiv kluba mnogo zahvalan gosp. Tanu. Selekcije kluba, koje svakodnevno treniraju u Trening Centru dobile su vrhunske uslove za rad, a tu prije svega mislimo na članove Akademije, igračice SFK 2000 Sarajevo i naravno prvi tim. Izgrađena je i manja tribina na terenu sa plastičnom travom, gdje je zaista lijepo vidjeti značajan broj gledalaca na utakmicama mlađih kategorija, kao što je bio slučaj jučer, kada su juniori igrali protiv vršnjaka iz Širokog Brijega i obezbijedili plasman u finale Omladinskog Kupa BiH.

Sportska infrastruktura u Trening centru FK Sarajevo se svakodnevno održava i svi tereni su u funkciji. Na ukupnoj površini od 70.000 kvadratnih metara na stotine mladih, talentovanih sportista, svakodnevno vrijedno radi na poboljšanju fudbalskih kvaliteta, kako bi ostvarili svoj san i imali priliku igrati seniorski fudbal. Vrijedi istaći, prije realizacije izgradnje prve faze Trening Centra, Sarajevo je bilo podstanar i treniralo po različitim terenima u Kantonu Sarajevo, a zahvaljujući izgradnji Trening centra, mnoge selekcije Bordo kluba su okupljene na jednom mjestu, po zastavom voljenog kluba.

Potvrda o vrhunskim uslovima koji postoje u Trening Centru FK Sarajevo u nekoliko navrata je potvrđena i od krovne kuće bh. fudbala, obzirom da su “A” reprezentativci BiH, kao i kolektiv U-21 reprezentacije BiH upravo odabrali Trening centar FK Sarajevo u Butmiru, kao mjesto, gdje će se pripremati za svoje kvalifikacione utakmice. 

Plan do kraja 2017. godine

Planovi izgradnje druge faze obuhvataju osposboljenje smještajnih kapaciteta, fitness centar, još jedan teren, pomoćne prostorije, te sanaciju prilaznog puta.  Dodatni sadržaj namijenjenog za vrhunske treninge i razvoj kako omladinaca tako i seniora FK Sarajevo. Drugu fazu izgradnje, klub će realizovati pokusati realizovati uz podršku svojih navijača, partnera, sponzora i putem projekata od zajedničkog interesa sa vladajućim strukturama.

Trening centar FK Sarajevo je od velikog značaja za sport u glavnom gradu, ali i šire, obzirom da okuplja veliki broj mladih sportista, prenosi poruku ispravnih životnih i sportskih vrijednosti, te predstavlja dodatan, visokokvalitetan sportski sadržaj u Sarajevu, kojeg u ovom obliku nema na jednom širem području. Realizacijom potpune izgradnje Trening Centra Fudbalski klub Sarajevo želi imati jedan od najboljih sportskim kompleksa na ovim prostorima, koji će omogućiti najbolje uslove za rad sportistima, a dodatnim sadržajem, klub želi stvarati porodičnu atmoferu u svom domu.

Zasigurno, Trening centar Fudbalskog kluba Sarajevo jedan je od najznačajnijih i najpozitivnijih sportskih projekata u Bosni i Hercegovini, gdje nakon skoro dvije godine, stotine sportista i omladinaca prepričava svoja odlična iskustva korištenjem vrhunskih uslova za trening.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vrijedi istaći da su u dosadašnjim radovima u Trening centru FK Sarajevo uglavnom učestvovale domaće firme, a zaposlene osobe dolaze iz Udruženja ratnih vojnih invalida sa područja Općine Ilidža. Tim potem FK Sarajevo želi dodatno podržati društvenu zajednicu, te klub pokazuje na taj način da nije zaboravio one, koji su za grad i državu dali najviše, kada je bilo najpotrebnije.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi