Tri stranca u Premijer ligi, ali igrači sa prostora nekadašnje Jugoslavije su domaći

Nova odluka

Tri stranca u Premijer ligi, ali igrači sa prostora nekadašnje Jugoslavije su domaći

Adnan Beganović

Igrači sa prostora bivše Jugoslavije neće se više smatrati kao stranci u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Osim toga, svaki klub će moći u zapisniku imati tri igrača stranca (igrači van zemalja bivše Jugoslavije).

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donesena je odluka koja će sasvim sigurno u mnogome uticati na rostere ekipa u narednoj sezoni.

Naime, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici koja je u toku donio je novu odluku po pitanju stranih fudbalera u Premijer ligi.


Igrači iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije će se smatrati kao domaći, dok će svaki tim moći imati i tri stranca u zapisniku (igrači van zemalja bivše Jugoslavije).

Dakle, odluka o pet stranaca u zapisniku koja je bila na snazi i prema kojoj su igrači iz recimo Hrvatske ili Srbije smatrani strancima, je od danas van snage, a kako će to iskoristiti klubovi, pokazat će vrijeme.

Sigurno je da će oni sa dobrim skautingom imati ogromnu korist od ove odluke, kao i oni bogatiji, odnosno klubovi koji imaju mogućnost da dobro plate kvalitetne fudbalere iz regiona.

Zaštićeno godište

U narednoj sezoni doći će i do promjene pravila "zaštićenog godišta". U sezoni iza nas klubovi su u početnom sastavu morali imati dvojicu U-21 igrača s tim da je jedan morao biti na terenu cijeli meč. Klubovima se to pravilo nije previše sviđalo, a iz Saveza su odlučili da reaguju.

Od nove sezone će ovo pravilo biti promijenjeno. Dakle, od nove sezone klubovi će morati u prvih 11 morati imati jednog U-21 igrača uz to da jedan (ne mora biti onbaj koji počne meč) konstantno mora biti u igri.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Također, pored toga svaki klub će morati imati minimalno trojicu U-21 igrača u zapisniku za jednu utakmicu.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1676149552
Vico serem ti se usta
6 0
ayd
Bravo mamlazi, nikad se nasi nece obogatiti na ovaj nacin, jer dovodimo polovnjake iz komsiluka a realno mala je brojka samo trojica, guramo komsije izgleda
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi