Tunceri: Bio je to sretan koš

Tunceri: Bio je to sretan koš

Turska je pobjedom nad Srbijom 83:82 po prvi put u povijesti ušla u finale Svjetskog prvenstva. Nakon meča, razumljivo, u taboru Turaka veliko slavlje, kod Srba tuga i razočarenje, te mnogo kritika na loše suđenje.

"To je stvarno bio sretan koš. U te posljednje četiri sekunde ništa niti vidiš niti čuješ. Turkoglu je probao probiti, skoro izgubio loptu. Ona se našla u mojim rukama i odjednom sam vidio da mi se put do koša otvorio za polaganje. Ovo nam je jedna od najlošijih utakmica na turniru, pogotovu u prvom poluvremenu. Toliko smo šuteva promašili, ali publika je stala iza nas", rekao je nakon meča Kerem Tunceri, čovjek koji je slomio srpska srca.

"Ovo nam je prvi put da smo se plasirali u finale Svjetskog prvenstva. U finalu ćemo igrati istu košarku kao i do sada. Amerikanci su fizički najjača reprezentacija na turniru. Do utakmice sa Srbijom smo držali protivnike na 61 postignut poen, pokušat ćemo to i u finalu", najavio je veliku borbu Sinan Guler.

Tvorac ove Turske, Bogdan Tanjević, pozvao je time out pet sekundi prije kraja kada je Srbija vodila 82:81. Šta se desilo nakon toga znate. Nakon meča je Tanjević priznao da je Srbija bila bolja, a da je Turska slavila zahvaljujući velikoj sreći.

"Kakva taktika!? Nismo imali nikakav plan za zadnje četiri sekunde, baš ništa. Bila je to čista sreća. Ideja je bila da se raširimo i da neko odigra jedan na jedan, ali moramo priznati da je Srbija danas bila bolja. Barem 38 minuta ove utakmice. Spasio nas je prodor Tunčerija, to jedno pravo čudo", kaže Tanjević.

Krstić: "Sudije su odradile svoj posao"

Njegov kolega na drugoj strani Dušan Ivković složio se da je Srbija bila bolja, a da je sreća okrenula leđa. U maniru pravog sportiste Ivković, za razliku od njegovih igrača, nije tražio alibi za poraz u lošem suđenju.

"Srbija je bila bolja večeras, samo smo izgubili koncentraciju u zadnjim trenucima. Pripremit ćemo se za utakmicu za treće mjesto, ali o njoj nije korektno sada pričati jer smo tu da govorimo o polufinalnoj utakmici. Sreća nam je večeras okrenula leđa. Turkoglu je izgubio loptu, ispala mu je, a nekako je svejedno upala ravno u ruke Tunčerija", rekao je Duda.

Njegovi igrači, Nenad Krstić, Novica Veličković, skoro svi redom, osim Miloša Teodosića, opravdanje za nesretni poraz tražili su u lošem suđenju. Teodosić je jedino rekao kako su mladi igrači koji nemaju autoritet kod sudija, a tako je bilo tokom cijelog turnira.

"Vidjeli ste sve. Suvišan je komentar za suđenje, ovo je tako 'izvaćareno' da je to strašno. Borili smo se, ali šta da komentarišeš kad ovako izgubiš utakmicu za finale Svjetskog prvenstva. Primili smo bezveze posljednji koš, nismo preuzeli kako treba. I moj peti faul je bio. Vodili smo po sedam-osam poena razlike, kontrolisali meč, ali ja sam dobio pet penala, Kosta četiri, Novica četiri, to je sve bilo sankcionisano sa po dva slobodna bacanja. Mislim da bi trebalo i FIBA malo da se zapita", kaže kapiten Nenad Krstić, a Teodosić dodaje:

"Dali smo sve od sebe i mislim da nam niko neće zamjeriti na porazu. Toliko je truda i rada uloženo, mislim da smo zaslužili bar treće mjesto i moramo da učinimo sve da ga osvojimo. Suđenje je bilo je kako je bilo, nije na nama da komentarišemo. Ne prati nas baš sjajno suđenje od početka prvenstva, možda zato što smo mlada ekipa, bez autoriteta. I oni igrači koji bi trebalo da imaju autoritet - oni ga nemaju", rekao je najbolji igrač Srbije.

"Ovo je šok. Teo ne želi da komentariše, ja ne mogu da šutim. Bude namjerna lična Ašika, udario me po ruci, ja se okrenem, a on se drži za oko!? Udare me po ruci na posljednjem polaganju - nije faul. Ovo je najgori poraz koji sam ikad doživio", dodao je Novica Veličković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti