Turcima veliki derbi protiv Grka

Novi poraz Španije

Turcima veliki derbi protiv Grka

Utakmicama između Turske i Grčke, te Španije i Litvanije, kompletirano je treće kolo Mundobasketa. U velikom derbiju Turska je bila bolja od Grčke, dok je Litvanija iznenađujuće dobila Španiju, kojoj je ovo već drugi poraz.

U fantastičnoj atmosferi u Ankari Turska je bila bolja u velikom derbiju od Grčke sa 76:65. Tokom svih 40 minuta utakmica je bila na najvišem nivou, pa čak i kada je bilo poznato da je Turska pobjednik, Grčka se nije predavala. Veliko rivalstvo između ove dvije zemlje doprinijelo je da gledamo jednu od najboljih, ako ne i najbolju utakmicu prvenstva.

Od samog početka utakmice Turska je imala prednost, dominirala je na vanjskim, ali i unutrašnjim pozicijama. Prvo poluvrijeme je obilježio fantastični Ersan Ilyasova, koji je iz svih pozicija punio koš Grka. Nakon dvadeset minuta igre izabranici Bogdana Tanjevića su imali prednost od 41:39.

U nastavku se ništa nije promijenilo, osim što je Turska povećala svoju prednost na 11 poena razlike. Na kraju je završilo 76:65. Kod Turaka je Ersan Ilyasova utakmicu završio sa 26 poena, dok je kod Grka prvo ime bio Ioannis Bourousis sa 15 poena i 7 skokova.

Španija je doživjela i drugi poraz iz tri utakmice, tako da sada možemo reći da kod svjetskih prvaka nešto ne štima. Nakon poraza od Francuza moglo se reći da je razlog samo loša večer, ali nakon večerašnjeg pokleknuća pred Litvanijom, takva priča ne pije vodu. Jednostavno Španci su postali veoma ranjivi, i pobjedivi.

Crvena Furija je nakon poluvremena vodila sa 43:35, onda su Litvanci napravili seriju 8:0 i poravnali rezultat, a nakon nove serije od 13:3 došli i u vodstvo. 4:20 do kraja Litvanija je vodila 67:66 i u zadnje četiri minute se vodila prava borba pod oba obruča. Na kraju, u infarkt završnici Litvanci su imali bolje živce i upisali pobjedu 76:73.

Po ko zna koji put Linas Kleiza je predvodio Litvaniju do pobjede. Krilo Toronta je ubacio 17 poena i dodao 8 skokova. Ogromnu pomoć je imao u Pociusu i Maciulisu, koji su ubacili po 13 poena, te Kalnietisu (12 poena). Juan Carlos Navarro i Marc Gasol su kod Španije ubacili po 18, Rudy Fernandez 13, a Jorge Garbajosa 11 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.