Tužilaštvo pokrenulo istragu u oba entiteta

Ko to tamo namješta?

Tužilaštvo pokrenulo istragu u oba entiteta

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naložilo je policiji oba bh. entiteta da sprovedu istragu vezano za namještanje utakmica i korupciju u fudbalu, saznaje SportSport.ba.

Nakon što su u Hrvatskoj uhapšena dvojica visokopozicioniranih službenika HNS-a, koje su sumnjiči za korupciju i namještanje utakmica, raspitali smo se da li se po ovom pitanju šta radi i u Bosni i Hercegovini.

Naime, kako smo već pisali, u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još prošle godine stigla je opsežna dokumentacija iz Tužilaštva u kojoj se spominju imena osoba, kao i nekoliko bh. klubova, koje njemački pravosudni organi sumnjiče za direktno učešće u namještanju utakmica.

"Tužilaštvo BiH zaprimilo je prošle godine, izvještaj od tužilaštva iz Bohuma, koji se odnosi na navodne neregularnosti u vezi sportskih utakmica, a jedan manji dio izvještaja, odnosi se na događaje u Bosni i Hercegovini, bez navođenja konkretnih imena niti konkretnih inkriminiranih radnji", saopšteno nam je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je prevelo dokumentaciju, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Federalne uprave policije i MUP-a RS, da izvrše određene provjere, sa ciljem prikupljanja dokaza o navodnim nezakonitostima, pri čemu se sa neregularnostima pominju dva domaća nogometna kluba".

"Ove aktivnosti još traju, a do ovog trenutka, Tužilaštvu BiH nije dostavljeno dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv konkretnih osoba, ali predmet za koji se interesirate je u radu", navodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Osim osoba navednih u dokumentaciji Tužlaštva u Bochumu, još je mnogo bh. fudbalskih (ne)radnika umiješano u namještanje utakmica i korupciju.

Podsjetimo, prvo je doživotnu zabranu bavljenja suđenjem dobio bh. sudija Novo Panić. Za Panića je Tužilaštvo u Bochumu dokazalo da je uzeo sumu od 50.000 eura od Marija Cvrtka, jednog od dvojice vođa panevropske kladioničarske mafije. Panić je bio glavni sudija u susretu U-21 reprezentacija Švajcarske i Gruzije koji se igrao 18. novembra 2009. godine i za namještanje rezultata te utakmice je primio mito u iznosu od 50.000 eura. Međutim, čini se kako ovaj susret nije jedini koji je Panić namjestio...

"Utakmica između Lihtenštajna i Finske je namještena uz pomoć sudije Nove Panića", rekao je pred istražiteljima i sudijama suda u Njemačkoj Marijo Cvrtak, koji je zajedno sa Antom Šapinom optužen za namještanja utakmica.

To nije sve kada su bh. sudije i namještanje utakmica u pitanju. Ljetos je Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izrekla je kazne za trojicu bh. sudija. Siniša Zrnić, Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović doživotno su suspendovani zbog dokazanih krimilanih radnji, odnosno učešća u namještanju utakmica i primanju mita.

Zrnić, Bajramović i Ridžalović sudili su prijateljski susret u Antaliji 9. februara između Latvije i Bolivije. Na istim mjestu, istoga dana, trojica mađarskih sudija dijelili su pravdu u utakmici Bugarske i Estonije.

Na ta dva susreta dosuđeno je čak sedam penala. Nakon toga pokrenut je disciplinski postupak, a Disciplinska komisija FIFA doživotno je suspendovala svih šest sudija zbog pasivne korupcije i nezakonitog uticaja na rezultate utakmica.

Naravno, zaista je teško za očekivati da je gore spomenuta četvorka jedina koja se bavila korupcijom i namještanjem utakmica. Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i ne može mnogo toga napraviti u rješavanju ovog pitanja, ali može Tužilaštvo BiH i policija, pa se za nadati da će se i u BiH u dogledno vrijeme početi riješavati ovaj gorući problem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije