Tuzlanski derbi - drugačiji od ostalih gradskih derbija

FK Tuzla City - FK Sloboda

Tuzlanski derbi - drugačiji od ostalih gradskih derbija

E. Škorić

Ovo je već četvrta godina kako imamo priliku da pratimo tuzlanske derbije, a prvi od najmanje tri ligaška u ovoj sezoni na programu je danas u 18 sati.

Vjerovatno ćete, kada pročitate 'gradski derbi' bilo gdje u svijetu, zamišljati grad poodijeljen na dva dijela, hiljade navijača koji se ne podnose i veliku mržnju između jednih i drugih. Nema ljubavi ni između dva tuzlanska kluba, ali definitivno je specifičan derbi koji istovremeno donosi veliko rivalstvo s jedne, a s druge strane i "samo običnu utakmicu". Ovisno da li to posmatrate kao navijač Slobode ili navijač manjeg i novijeg tuzlanskog kluba.

FK Sloboda bio je jedini tuzlanski predstavnik u Premijer ligi i općenito u nekom malo višem rangu bh. nogometu, ali od 2018. godine je tu i FK Tuzla City, koji je do 2018. godine nosio naziv Sloga iz Simin Hana, po jednom tuzlanskom naselju.

Prve susrete Sloboda i Tuzla igrali su krajem 2017. godine u okviru Kupa BiH. Nakon što je prvi meč četvrtfinala završen rezultatom 0:0, uslijedio je revanš na Tušnju i 2:0 pobjeda Slobode, koja je tada slavila golovima Krpića i Grahovca. Na suprotnoj strani su, za Slogu, igrali Efendić, Kostić, Stjepanović... Svi su dobili crvene kartone u završnici meča punog tenzija, a sva trojica prethodno su igrali u Slobodi.

Dueli Slobode i Tuzla Cityja postali su prava atrakcija u Tuzli, koja je naravno uveliko naklonjena crveno-crnima, mada i Tuzla City ima svoju grupu fanova. Postoji određeni rivalitet, što je i normalno kada se sastaju dva kluba iz istog grada, no u ovom slučaju ne možemo govoriti o velikom rivalstvu koje, naprimjer, vlada između Sarajeva i Željezničara ili Veleža i Zrinjskog.

A jedan od najvećih razloga što je tuzlanski derbi postao tako popularan je Azmir Husić. Ovaj biznismen je svojevremeno bio na čelu Slobode, ali kada nisu ispunjeni neki njegovi zahtjevi, on je sav novac usmjerio prema tadašnjoj Slogi, a danas FK Tuzla City i klub je brzo doveo do samog vrha bh. nogometa.

Od ekipe koja je igrala po livadama, potpuno zapuštena, Tuzla City je postao stabilan premijerligaš sa zvučnim imenima i koji planira borbu za Evropu, naravno zahvaljujući novcu kojeg izdvaja spomenuti Husić.

On lično odavno nije omiljen kod navijača Slobode, ali i danas dan tvrdi da voli Slobodu, no da su jednostavno okolnosti takve da je morao početi svoj vlastiti projekat s Tuzla City.

Derbiji Tuzla City - Sloboda uglavnom su neizvjesni, napeti, a zanimljivo da je na proteklih tri od četiri rezultata glasio 1:1, jednom je slavila Sloboda s 1:0, a jednom Tuzla City s 2:1.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S obzirom na trenutnu formu i stanje na tabeli, teško je danas prognozirati ishod meča i obje ekipe imaju potpuno pravo da se nadaju pobjedi. Jedno je sigurno, bit će ovo "jedna obična utakmica" ili "okršaj ljutih rivala". Ovisno o tome iz čije perspektive posmatrate duel na Tušnju koji se zajedno koristi.

Formalni domaćin na tuzlanskom Tušnju danas je Tuzla City, ali nažalost na tribinama neće biti publike. 'Domaćin' je blagi favorit, a ponudu za ovaj meč pogledajte OVDJE.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

_admirr.x
Nema u Tuzli mrznje neke,to svako moze da potvrdi ko je iz Tuzle,naravno nije to neki rivalitet kao sto je Zeljo-Sarajevo ili Velez Zrnjski ali to dolazi godinama.Sretno i Tuzla Cityu i nama pa nek bolji pobjedi
9 1
lingafo
Nikad necu naviknuti na taj blam, kae tuzla CITY :D Cuj city hahahahahah
1 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi