Koliko vrijedi ulazak u vaš dom?

Basnoslovne cijene prenosa sportskih događaja: desetine miliona eura za EPL, Seriju A, Primeru, LP

Koliko vrijedi ulazak u vaš dom?

E. Haračić

U medijskom ratu između Telekoma Srbije (u BiH većinski vlasnik Mtela) i United Grupe (u BiH je to Telemach) posljednja bitka vodila se oko engleskog Premiershipa, a pobjedu je odnio Telekom Srbije, pa će EPL za godinu dana "preseliti" sa Sport Kluba na Arenu Sport.

Stvar je jednostavna, dva telekomunikacijska giganta, jedan u vlasništvu Srbije, drugi zapadnog kapitala, bore se za ključni uticaj na način na koji ćete razmišljati o svim životnim temama. Cilj je ubaciti svoje informativne programe u vaš dom, a obzirom da njih niko posebno i ne želi u linearnoj televiziji u 21. stoljeću, paketiraju se sa jedinim zanimljivim i ključnim TV sadržajem: sportom. Uz to, ukoliko odaberete baš njihov sportski paket, prodaće vam i niz drugih telekomunikacijskih usluga, sve kompleksnijih, sveobuhvatnijih i naravno skupljih.

Upravo zbog toga, cijene prava na prenose sportskih događaja na području bivše Jugoslavije basnoslovno su skočile u posljednjoj deceniji, a mnoge lige, kao naša Premijer liga BiH od sadržaja koji niko u svom programu ne želi, za samo 5-6 godina postale su proizvod višemilionske vrijednosti. Naši klubovi to nisu na vrijeme prepoznali, pa su propustili sredstva koja bi ima garantovala opstanak, ali to je već tema za neki drugi članak... 

O kakvim se iznosima za prava najvećih liga radi, saopštili su jučer iz United grupe kada su potvrdili da su za prava prenosa Engleske Premier lige za podrušje bivše Jugoslavije ponudili 35 miliona eura što na kraju nije bilo dovoljno, te je Telekom Srbije ponudio više. Međutim, nije to ni četvrtina vrijednosti koja se ulaže u prava za sportske prenose, pa United grupa navodi da će Telekom Srbije za program Arena sporta uložiti preko 150 miliona eura godišnje što je bez drugih izvora finansiranja nemoguće nadoknaditi direktnom prodajom ako vjerujemo informaciji pristigloj od United Grupe koja kaže kako se od operatera naplaćuje ispod dva (2) eura po korisniku za sportske kanale. To je tek kapljica u moru ako se uzme u obzir cijena koja je plaćena za TV prava najvećih sportskih događaja i jasno je da se pravi povrat investicije očekuje na drugoj strani...

A koliko su vrijednosti prava na sportske prenose za tržište bivše Jugoslavije porasla, jasno je i iz podatka da se moćna United Grupa sa svojim Sport Klub kanalima više jednostavno ne može boriti na tržištu.

U njihovom saopštenju navodi se da je za TV prenose italijanske Serije A plaćeno 23 miliona eura godišnje po novom ugovoru, iako je ranije ta cijena iznosila 5 miliona, dok je za špansku La Ligu, koja je koštala 8,5 miliona eura po sezoni, po novom ugovoru plaćeno 14 miliona eura po sezoni. Također, navode da je Liga 1 Francuske koštala 800.000 eura po sezoni, a prema novom ugovoru, TS plaća šest miliona eura po sezoni.

Oglasi

Što se tiče Lige prvaka, po najnovijem ugovoru prenosi po sezoni plaćaju se 45 miliona, a ranije je to iznosilo 18 miliona eura.

Liga Ranija cijena (€) Nova cijena (€)
Serie A 5 miliona 23 miliona
La Liga 8,5 miliona 14 miliona
Ligue 1 800.000 6 miliona
Liga prvaka 18 miliona 45 miliona
Fudbalska liga Srbije duplo manje 8 miliona
Premier League desetostruko manje 35 miliona
Premijer liga BiH* 500.000 3,5 miliona
*Podaci su izvučeni iz saopštenja United Grupe osim za PLBiH gdje je predstavljen cijeli iznos sponzorskog ugovora sa NFSBiH koji obuhvata i prava prenosa 

Ni regionalne lige nisu mnogo jeftinije. United Grupa navodi da rivali Fudbalsku ligu Srbije plaćaju 8 miliona eura, što je također duplo veći novčani iznos nego ranije, te navode da je sličan slučaj i sa još u mnogo sportova i različitih liga gdje se Telekom odlučio za strategiju plaćanja višestruko uvećanih cijena, sve do engleske Premier Lige za koju su ponudili 10 puta veći iznos od onog koji je ranije plaćala United Grupa. Svakako ne treba zaboraviti ni domaći Premijer ligu BiH koju Telekom Srbije kroz svoj Mtel kupuje u okviru sponzorskog paketa većeg od 3 miliona eura godišnje.

Arena ogolila programske šeme rivala

Englezi su godinama krasili kanale Sport Kluba u vlasništvu Media Grupe koji je bio prepoznatljiv upravo po prenosima jedne od najjačih liga na svijetu. Osim toga, Sport Klub je prenosio špansku La Ligu, što je mnogima bilo dovoljno da se drže operatera koji nudi Sport Klub kanale u ponudi, čak i onda kada su im isti uskratili mogućnost drugih velikih sportskih događaja za koje je prava prenosa imala Arena Sport.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, Arena Sport imat će naredne sezone špansku La Ligu, a najavio je nedavno da će od sezone 2022/23 prenositi mečeve engleskog Premiershipa. Uz to, Arena Sport i dalje prenosi HNL, Premijer ligu BiH, Ligu 1, portugalsku ligu, zatim Ligu prvaka i Evorpsku ligu, ali i novoformiranu UEFA Konferencijsku ligu.

Sport Klub će, s druge strane, osim već postojećim programom,gdje su najvažniji teniski turniri i Moto GP te Formula 1, morati zadovoljiti Bundesligom, koju je dosad prenosio Eurosport. Uz to, Sport Klub još uvijek drži prava na reprezentativne utakmice, mada se sve više šuška da će i to preuzeti rivali.

Top Komentari

Rajvosa2019
Ulazak u moj stan kosta tacno 100 meda godisnje - IPTV - sve u jednom paketu
5 0
Jasminn
I vi se pitate zašto konobar radi za 300-400 eura, a fudbaler milione. I ja kad gledam ove cifre kazem dovoljno je njima 20 eura po utakmici. Najzanimljivije od svega mi je....serija A dobije skoro duplo vise od La Lige
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi