U finalu EP-a Rusija i Turska

Francuskinje bez odbrane naslova

U finalu EP-a Rusija i Turska

U najuzbudljivijoj utakmici Evropskog prvenstva za žene u Poljskoj, a koja je ujedno bila i polufinale igračice Turske su napravile pravi podvig i porazile aktuelne prvakinje iz Francuske sa 62:68 tek nakon produžetaka.

U prvih četrdeset minuta bilo je 60:60. Turska igračica Vardarli mogla je postati prava tragičarka jer je 7 sekundi prije kraja promašila oba slobodna bacanja za pobjedu svoje ekipe. Ipak, u produžetku su pronašle snage i mirnoće te će se u finalu sastati sa timom Rusije.

Na samom početku utakmice selekcija Francuske je povela 7:4, nakon čega turske igračice prave seriju od 0:8 i završavaju prvi period vodstvom od jednog poena (15:16).

U takvom ritmu nastavljaju i u nastavku kada u 19. minuti dolaze do najvećeg vodstva od 7 razlike 29:36. Sa tom prednošću Turkinje i odlaze na odmor (31:38). Najzaslužnija za ovako dobru igru Turske bila je Nevlin koja je postigla 14 poena uz veliki postotak uspješnosti šuta od 77,8 posto.

U drugom poluvremenu reprezentacija Turske ide na 9 poena razlike (40:49). Zasigurno su mnogi tada pomislili da je sve već gotovo i da je Turska u finalu. Međutim, prava uzbuđenja su tek slijedila.

U zadnjem periodu igre aktuelne prvakinje konačno su zaigrale te su u 38. minuti došle do svog tek drugog vodstva u ovoj utakmici (54:53). 40 sekundi pred kraj utakmice na semaforu je 60:60. U tom vremenskom razmaku od 40 sekundi Vardarli uzima tri faula. Nakon onog trećeg, ova turska igračica ima dva slobodna bacanja 7 sekundi prije isteka vremena - i promašuje oba, nakon čega utakmica ulazi u produžetak.

U produžetku su Turkinje prevladale šok zbog promašenih bacanja u zadnjim sekundama utakmice i postigle 8 poena. Bilo je to dovoljno za istorijski ulazak u finale Eurobasketa jer su Francuskinje postigle samo dva poena.

U redovima Turske  Nevlin je postigla 23 poena uz 8 skokova, Vardarli 14 poena, dok je Yilmaz dodala 17 poena i 11 skokova. Kod poraženih Gomis 24 i Lawson 12 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.