U grupi C bi moglo biti gužve

Pet selekcija, četiri mjesta za osminu finala

U grupi C bi moglo biti gužve

M. Maksimović

Za razliku od grupa  A i B, u grupi C bi moglo biti gužve kada je u pitanju borba za četiri mjesta koja vode u osminu finala.Jer u Zaragozi imamo zajedno viceprvake Evrope Srbiju, Poljake koje su igrale veliko finale 2007.godine, Sloveniju koja također zna šta značio igrati finale Evropskog prvenstva, uvijek opasnu Južnu Koreju, zatim Bjelorusiju te austajdera Saudijsku Arabiju.  

Srbija:

Srbija je na domaćem terenu stigla do finala Evropskog prvenstva, ali su već na narednom (Olimpijada) podbacili upisavši samo jednu pobjedu. Veselin Vuković je poveo devetoricu mlađih, uz iskusne Stanića na golu, kapitena Momira Ilića lijevo krilo Ivana Nikčevića, Rnića, Vučkovića. Sigurno je da mogu pobjediti Saudijsku Arabiju, ali i ostale selekcije iz ove grupe, mada kako to bude, nakon jednog ili dva poraza stvari se mogu raspasti. 

 

Poljska:

Poljska je 2007.godine igrala finale Svjetskog prvenstva, ali ekipa rezultatski pada posljednjih godina, propustili su Olimpijadu nakon čega je tvorac svega, veliki trener Bogdan Wenta. Njega je zamijenio Nijemac Michael Biegler koji nema imperativ. Biegler ima na spisku Krzystofa i Marcina Lijewskog, Jurkiewicza, Jureckog, Jaszku. Ekipu koja bi trebala doći do osmine finala, ostaje pitanje kakav je Biegler trener.

 

Slovenija:

Slovenci također prolaze fazu podmlađivanja selekcije koja je ugodno iznenadila u Srbiji šestim mjestom.Zorman, Škof, Luka Zvižej, Kavtičnik će ''vući'' ove mlađe Gabera, Marguca, Bundala, Mihu Zvižeja.Dvije pobjede ne moraju garantovati osminu finala, zato će Slovenci morati dobiti i jednu ''jaku'' selekciju. Mogli bi na kontre dobiti Južnu Koreju ili Srbiju.

 

Južna Koreja: 

Južna Koreja svakako pamti bolje dane, godine.Kompletna selekcija je sastavljena od igrača koji dolaze iz domaćeg prvenstva, u prevodu za večinu nepoznanica.Teško da će pretjerano mijenjati svoj stil koji ih krasi godinama.Na Olimpijadi upisali svih šest poraza, ali su gubili od Mađarske tri razlike, danske dva, Španije četiri, što znači da uvijek mogu zakomplikovati život i najboljima.

 

Bjleorusija:

Bjelorusija ima neumornog Rutenku koji je igrao za Sloveniju, Španiju, sada igra za svoju ''pravu'' zemlju.Nakon godina uspavanosti, Bjelorusi se bude, imaju klub i u Ligi prvaka, a tu je i Meshkov Brest.Teško da će igrati lepršavo, vjerovatno će protivnike pokušati zaustaviti jačom odbranom, pitanje je koliko će uspjeti.

 

Saudijska Arabija:

Saudijska Arabija je glavni konkurent za ''President kup''. Selekciju vodi Nenad Kljaić nekadašnji igrač i trener Zagreba koji se odlučio za veliku avanturu.Njegova selekcija u ovoj grupi teško može do pobjede.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.