U iščekivanju Der Klassikera: Iako su lohotni, Bayern ima nešto što Borusssiji nedostaje

Trebaju li se Bavarci uplašiti

U iščekivanju Der Klassikera: Iako su lohotni, Bayern ima nešto što Borusssiji nedostaje

Prošlo je dosta vremena od kada je Bayern Minhen morao brinuti o odbrani svoje titule u Bundesligi. Zapravo, posljednji put upravo je Borussia Dortmund uznemirila Bavarce. Te 2012. Jurgen Klopp je zapovijedao četom koja je osvojila duplu krunu. 

Dortmund je pobijedio Bayern u trci za titulu, a pobjeda 5:2 u finalu Kupa pokazala je koliki je stepen dominacije vladao. Međutim, Bayern se vratio sa osvetničkim ambicijama sljedeće sezone nadvisivši Kloppovovu ekipu i u prvenstvu i u Ligi šampiona.

Dok je Bayern furao totalnu dominaciju što se tiče domaće lige, osvojivši titulu posljednjih šest sezona, Dortmund se trudio da iole bude konkurentan čekajući priliku da ugrozi dominaciju.

Milioneri su čini se ove sezone dočekali taj momenat. Relativno mlada ekipa Luciena Favrea otkrovenje je sezone u Evropi. Nedavna pobjeda 4:0 protiv Simeoneovog Atletico Madrida u Ligi šampiona podigla je je obrve onih koji su bili uvjerenja da se ekipa Dortmunda još uvijek kali i da će tek naredne sezone biti prava.

Oni su lider i u Bundesligi, dok Bayern trenutno zaposjeda treću poziciju s četiri boda iza lidera pred večerašnji duel na Westfalenu.

Šta imaju jedni, a šta drugi?

Bayern ima ono što drugi nemaju - iskustvo i pobjednički mentalitet. Kada jedna ekipa osvoji titulu šest sezona uzastopno i relativno lako, uvijek će biti teško boriti se protiv nje. Ekipa je i dalje veoma slična kao lani, sa kvalitetnim pojačanjima poput Leona Goretzke (koji je prošle sezone bio najbolji igrač Schalkea).

Drugo, Dortmundu nedostaje dovoljno kvaliteta da drži kontinuitet tokom čitave sezone. Početak može biti lagan, ali zadržavanje kursa je obično najveći izazov. Progresija u Ligi šampiona i takmičenje na različitim stranama pokazat će svoje mane kako sezona bude odmicala.

Takođe, u kasnijim fazama svakog takmičenja će biti potrebno više od mladalačkog zanosa. Potrebno je iskustvo i živci od čelika. Mladići poput Jadona Sancha i Ashrafa Hakimija nisu mogli biti prvotimci u Manchester Cityju i Real Madridu iz dobrog razloga - neophodno je iskustvo da bi se osvajali trofeji. Iako ima takvih igrača u timu, kao što su Axel Witsel, Mario Gotze i kapiten kluba Marco Reus, to možda neće biti dovoljno. Igrači Nike Kovača, s druge strane, dobro su opremljeni i spremni za oluju do sedme uzastopne titule

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Predstojeći Der Klassiker bi mogao biti polazna tačka. Dortmund će večeras imati svoj najveći test protiv svog najslavnijeg rivala, dok bi pobjeda Bayerna smanjla razliku na vrhu na samo bod. To bi signaliziralo početak kraja nadanjima Borussije. Ali čak i ako izgubi Bayern, neće ništa biti gotovo, osim što bi se dodatno zaljuljala stolica Niki Kovaču.

Još puno je kola do kraja, upozoravaju u Njemačkoj. Kako god okreneš i koliko god Borussija igrala božanstveno, Bayern je i dalje favorit za osvajanje Bundeslige.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

addi
MIA SAN MIA!! I U DOBRU I U ZLU!!!FORZA BAYERN!!
4 16
monitor
HEJA BVB!
11 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi