U Italija se Švedska vratila na vrh
Protivnici su ga dobro upoznali

Dvorane poluprazne u Italiji

U Italija se Švedska vratila na vrh

M. Maksimović

Nakon Portugala i Španije, 12 najboljih evropskih selekcija se našlo u Italiji koja je
od 29.maja do 7.juna bila domaćin Evropskog prvenstva. I tada kao i danas se tvrdilo da je Italija kao domaćin bila čisti promašaj. Bolzano i Meran su bili gradovi u kojima su se utakmice igrala i niti u jednom slučaju dvorana nije bila rasprodata, pa ni u finalu.

U odnosu na Španiju slika se donekle promijenila kada je u pitanju turnir. Prije svega zahvaljujući selekciji Njemačke koja se probudila, ostavivši iza sebe u grupi A, Srbiju i Francusku. U grupi B su opet glavnu riječ vodili Španija i  Rusija. Španija u polufinalu nadigrala Njemačku, dok su Šveđani uzvratili Rusima za poraz na Svjetskom prvenstvu godinu dana ranije.

Finale je opet ponudilo odličan rukomet u kojem su Šveđani ponovo došli na tron. Bengt Johansson je imao sjajnog golmana Jana Stankiewicz i kao iznenađenje Ljubomira Vranješa. U finalu je Švedske slavila 25:23. Aktuelni prvaci iz Španije 1996.godine, Rusi, ovaj put ostaju bez medalje. Njemačka je nakon produžetaka 30:28, uzela broncu.

Švedska je nastupila u sastavu:
Jan Stankiewicz, Peter Gentzel, Anders Lindqvist, Robert Hedin, Magnus Wislander, Ola Lindgren, Staffan Olsson, Henrik Andersson, Andreas Larsson, Ljubomir Vranješ, Martin Boqvist, Stefan Lövgren, Robert Andersson, Tomas Sivertsson, Martin Frändesjö, Marcus Wallgren, Johan Pettersson, Pierre Thorsson. Selektor: Bengt Johansson

Poredak:
1.Švedska,2.Španija,3.Njemačka,4.Rusija,5.Srbija,6.Mađarska,7.Francuska,8.Hrvatska, 9.Litva,10.Češka,11.Italija,12.Makedonija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.