"U Kazahstanu su nam rekli da nas očekuje lakši protivnik, rekao sam im da griješe"

Trener Budućnosti za SportSport.ba

"U Kazahstanu su nam rekli da nas očekuje lakši protivnik, rekao sam im da griješe" · Intervju

A. Beganović

Tri dana preostalo je do okršaja Sarajeva i podgoričke Budućnosti u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropa ligu.

Malo ko je od ljubitelja fudbala u regionu očekivao da će Budućnost preko Astane uspjeti doći do susreta sa Sarajevom.

Međutim, da je fudbal nepredvidiv pokazao je i meč Astane i Budućnosti u kojem je tim iz Podgorice slavio s minimalnih 1:0 i tako je zakazao duel sa bosanskohercegovačkim prvakom.

Puni su u Budućnosti sampouzdanja, no ulogu favorita prepustili su Sarajevu, a tri dana uoči meća za SportSport.ba je govorio šef stručnog štaba ekipe iz podogrice Mladen Milinković.

Čovjek koji je "sarajevski trenerski učenik" s obzirom da je PROFI licencu stekao u bh. glavnom gradu radio je u Bosni i Hercegovini, tačnije u zvorničkoj Drini, nema vremena za uživanje u uspjehu, Nakon Astane slijede novi izazovi, a prvi je Sarajevo.

Gospodine Milinkoviću, koliko zapravo poznajete situaciju u bh. klupskom fudbalu.

"Odmah da vam kažem da vaš portal pratim više od deset godina pa onda mogu reći i da dobro poznajem sistuaciju u bh. fudbalu. Pratim dešavanja, poprilično sam upoznat sa svim što se dešava. PROFI licencu sam dobio u Sarajevu, imam mnogo prijatelja među fudbalskim radnicima u Bosni i Hercegovini. Čujemo se često, razgovoramo o fudbalu, a o čemu bismo drugom. Recimo, legenda Sarajeva Mehmed Janjoš mi je veliki prijatelj. U suštini, imam dobre informacije, kako o Sarajevu tako i o ostalim bh. klubovima".

Osim Dinama i Zvezde imat ćemo sigurno još jedan klub iz regiona u play-offu Evropa lige. Koliko je zapravo to dobro za regionalni fudbal?

"Upravo sam to htio i reći na početku našeg razgovora. Velika je to stvar, a u krajnjem slučaju i pokazatelj da regionalni fudbal pored svih problema, ipak napreduje. Zato mi je drago što su kuglice spojile nas i Sarajevo. Naravno, moja želja je da to bude Budućnost i sportski je da se tome nadam".

Odgodili ste prvenstveni meč, sve ste usmjerili susretu sa Sarajevom. Šta nam možete reći o Bordo timu?

"Odlična ekipa, dobro vođena s klupe. Gledao sam nekoliko posljednjih mečeva Sarajeva i doista se radi o kvalitetnom timu. Gledao sam i sinoćnji meč na Tušnju, zasluženo su slavili. Pogledajte samo klupu Sarajeva i sve će vam biti jasno. Čini mi se, otkako je došao Marinović, da su samo izgubili jedan meč i to onaj protiv Dynamo Bresta gdje je domaćinu sudija pomogao. Opasni su kao kolektiv ali i pojedinačno. Ahmetović i Tatar su igrači koji mogu svakom napraviti problem, a evo sinoć je i Fanimo pokazao koliko može biti opasan. I Marinović je sinoć rekao da uvijek neko "iskoči" iz kolektiva".

Pa ima li Sarajevo svojih slabosti?

Naravno da ima, svaka ekipa ima bolje i lošije strane. U odbrani su nešto lošiji. Bitno je i ko će braniti, iako mislim da Džafić nije loš golman. Dobro, napravio je jednu grešku juče ali je onda početkom drugog dijela imao odličnu intervenciju."

Ko je favorit?

"Sarajevo, ali blagi favorit. Rekao bih i radi kontinuiranih evropskih nastupa. Klub kao klub, a i igrači mnogo dobijaju igrajući evropske utakmice. Onda, ekipa Sarajeva je vrijednija i na tržištu, a igraju u Bosni i Hercegovinu. Dobro, nije na svom stadionu i nema navijača, ali i to je neka prednost. Rekao sam već, ima Sarajevo kvalitetan tim, a i pojedince koji mogu donijeti prevagu. Možda nekad djeluje da igraju usporeno, no mislim da je to sve stvar taktike. Sarajevo dobro igra na rezultat i to je jedan dodatni kvalitet".

Koliko može Budućnosti?

"Mnogo, mnogo i moja ekipa je meni uvijek najbitnija. Ukoliko smo mi na nivou, ukoliko smo borbeni kao protiv Astane, onda se možemo nositi sa svim ekipama u regionu. Mi protiv Sarajeva ne smijemo sebi dozvoliti lagan pristup, niti u jednom trenutku se ne smijemo opustiti. Ako bude tako onda možemo dosta toga. Ako se opustimo, Sarajevo će nas znati kazniti".

Koliko vam je poraslo samopuzdanje nakon Astane s obzirom da su vam prije utakmice šanse bile minimalne?

"Normalno je da smo sada puni sampoudanja. No, želim vam nešto ispričati. Jedan kazahstanski novinar je nakon utakmice rekao da nas kao sad očekuje lakša utakmica i lakši protivnik, misleći na Sarajevo. Odgovorio sam mu da nas očekuje sada mnogo teža utakmica. Čudan je taj naš balkanski mentalitet. Pokušavam to prenijeti na igrače, odnosno govorim im stalno da nas očekuje mnogo teži protivnik nego što je Astana".

Kakva je finansijska sistuacija u Budućnosti. Možete li nam reći koliki je godišnji proračun vašeg kluba, a koliki kod ostalih u Crnoj Gori.

"Za ostale ne znam, a naš ne krijem. Dakle, naš proračun je 1.200.000 eura, a recimo Astanin je dvadesetak puta veći. Mislim da je i kod Sarajeva veći tri-četiri puta, no to ne igra ulogu. Mi smo i radi tog podatka bili prežaljeni uoči duela sa Astanom, niko osim nas iz struke nije vjerovao da možemo proći dalje. No, uspjeli smo našu vjeru prenijeti i na igrače. To je bio jako bitan momenat."

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Da li su vam čelnici kluba obećali vanredne premije za prolazak Sarajeva?

Ne, o tome ne pričamo uoči susreta. Finansijski dobro stojimo, igrači su zadovoljni svojim primanjima, predsjednik je čovjek od riječi. Otkako je on došao u klub situacija je sjajna. Bogato smo nagrađeni za titulu, ali i za pobjedu nad Astanom. Međutim, vjerujte da o tome nismo razmišljali, a ni razgovarali. Naš predsjednik voli fudbal, ne štedi i svaki naš uspjeh je nagrađen. Doista je milina raditi u ovakvoj Budućnosti?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi