U Ligu prvaka se plasiralo 25 klubova, poznato i šest nositelja

Automatski se plasirali u grupnu fazu

U Ligu prvaka se plasiralo 25 klubova, poznato i šest nositelja

A. Čaušević

U grupnu fazu Lige prvaka automatski se do sada plasiralo 25 klubova.

Osvajač Lige prvaka, osvajač Europa lige, po četiri prvoplasirane ekipe iz Španije, Engleske, Italije i Njemačke, po dva tima iz Francuske i Rusije te prvaci Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Obzirom da su ovogsezonski finalisti Liverpool i Tottenham kroz prvenstvo osigurali plasman u elitno takmičenje automatski je plasman u grupnu fazu osigurao i prvak Austrije koja zauzima 11. mjesto na UEFA rang listi.

Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid i Valencija će predstavljati Španiju. Manchester City, Liverpool, Chelsea i Tottenham Englesku, a Juventus, Napoli, Inter i Atalanta kao debitant u Takmičenju će biti predstavnici Italije.

Iz Njemačke su se plasirali Bayern, Borussia Dortmund, RB Leipzig i Bayer Leverkusen. PSG i Lille su predstavnici Francuske u grupnoj fazi, a Zenit i Lokomotiv Rusije.

Grupnu fazu još su osigurali Benfica (Portugal), Shakhtar Donetsk (Ukrajina), Genk (Belgija), Galatasaray (Turska) i Salzburg Austrija.

Direktan plasman u grupnu fazu će izboriti i Arsenal ukoliko u finalu Europa lige koje se igra u srijedu pobijedi Chelsea.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Šampioni šest najbolje rangiranih prvenstava će imati status nositelja, a to su Barcelona (Španija), Manchester City (Engleska), Juventus (Italija), Bayern (Njemačka), PSG (Francuska) i Zenit (Rusija).

U prvom šeširu prilikom žrijeba naći će se još aktuelni osvajač Lige prvaka, tj. Tottenham ili Liverpool, te pobjednik Europa lige, odnosno Arsenal ili Chelsea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi