U Ljubljani se okuplja zlatna generacija iz 1970. godine

U Ljubljani se okuplja zlatna generacija iz 1970. godine

Košarkaši jugoslovenske reprezentacije, koji su 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani osvojili zlatnu medalju, okupit će se u drugoj polovini mjeseca augusta u Sloveniji.

U Ljubljani će se 18. i 19. augusta okupiti tadašnji selektor reprezentacije Ranko Žeravica, njegov pomoćnik Lazar Lečić, kapiten Ivo Daneu, te Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga i Boris Kristančič.

Inicijatori okupljanja su slovenački predsednik Borut Pahor i Košarkaški savez Slovenije. U nedjelju 18. augusta oni će biti predstavljeni u novootvorenoj Kući sporta, dok će se u ponedjeljak 19. augusta u Kafani Mačak održati promocija drugog dijela knjige "Ukradeni sni - jugoslovenska košarka".

Svjetski prvaci će u ponedjeljak razgledati izložbu fotografija sa SP 1970. pod nazivom "Mjesec vaš, zlato naše", koja će trajati do kraja Evropskog prvenstva u Muzeju novije istorije u dvorani Tivoli.

Reprezentativcima će biti iskazana počast i u toku poluvremena utakmice Slovenija - Rusija, u koju će se vratiti 43 godine nakon velikog uspjeha. Dan kasnije će na brdu kod Kranja biti gosti predsjednika Boruta Pahora, koji će na prijemu odlikovati Iva Daneua najvišim priznanjem Republike Slovenije, ordenom za zasluge za izuzetna sportska dostignuća, podsticaj mladim generacijama košarkaša i drugih sportista, kao i za afirmaciju Slovenije na svjetskoj sportskoj sceni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.