U Međugorju veliku pažnju pridaju radu s mladim nogometašima

Škola nogometa okuplja oko 100 dječaka

U Međugorju veliku pažnju pridaju radu s mladim nogometašima

S. Mlaćo, foto: A. Balić

U NK Međugorje već dugi niz godina mogu se pohvaliti sjajnim uspjesima škole nogometa koja trenutno okuplja stotinjak dječaka.

Stotinjak vrijednih dječaka pred kojima je svjetla budućnost, a sve to uz  kvalitetne i ambiciozne trenere i više nego odlične uslove u Sport Centru. 

Članovi ove škole nogometaša učestvuje na gotovo svim turnirima u BiH, ali i regionu, odakle se po pravilu vraćaju sa vrijednim priznanjima, trofejima i pohvalama...

"Tu su djeca iz Ljubuškog, Čapljine, te naravno Međugorja. Imamo seniore, juniore, kadete, te najmlađe članove, početnike. Treninzi su tri do četiri puta u sedmici, zavisno od kategorije, a svake sedmice igramo i utakmice. Igramo županijsku ligu, u mlađim pionirima smo prvi u drugoj ligi, a drugi u starijim pionirima. Sada upadamo u Prvu ligu. Trenutno nas pet radi sa djecom. Pored mene tu su Bojan Jurić koji je odnedavno novi šef, zatim Danijel Bajkuša, Mario Prskalo i  Željko Akmadžić. Škola postoji skoro dvadeset godina, tu je ponikao veliki broj igrača koji su napravili i mnogo lijepe karijere", ističe za SportSport.ba jedan od trenera u školi nogometa Mladen Pervan. 

"Nismo začahureni, da tako kažem. Idemo na mnogo turnira van Bosne i Hercegovine i smtram da je to ispravan put. Radio sam u dva mandata i obišli smo pola Evrope. Naša djeca su obišla Češku, Njemačku, Italiju i to je naš moto da se otvorimo prema drugima. Bilo je strašnih uspjeha, u Austriji je bilo 72 ekipe, a naši pioniri su bili prvi. U Njemačkoj su naši juniori i kadeti bili prvi, a svjevremeno smo imali i sjajne juniore za bh. prilike. Zrinjskog smo tada dobijali bez problema. Ovo je škola za razvoj i neki da tako kažem početni korak za karijeru, no nije nam cilj samo praviti nogometaše, odnosno trudimo se da djeci usadimo neke radne navike koje će im danas-sutra valjati u životu", dodao je Pervan.

NK Međugorje organizuje i jedan od najcijenjenijih turnira u regiji za mlađe uzraste, Međugorje Kup.

"Uskoro će i Međugorje Kup, prošle godine je bilo 80 ekipa. Ove godine očekujemo isti broj. To je događaj koji da tako kažem obilježi mjesec mart u Međugorje. Hiljadu djece, njihovih roditelja i prijatelja su tada u Međugorju i doista sve izgleda fascinantno. Raditi u nogometu u BiH nije lako, situacija je iz godine u godinu sve teža, no trudimo se da se ti neki problemi sa kojima se suočavaju svi klubovi, ne osjete kod nas. Mogu vam reći da uspjevamo u tome, idemo na mnogo turnira širom Evrope i nastavit ćemo sa takvim radom", govori Pervan.

U ŠN Međugorje radila su i priznata trenerska imena,  Mišo Krstičević,  zatim Mario Tot, te Marin Bloudek, kao i Ivica Barbarić. Novi šef škole nogometa Međugorje je nekada sjajni bh. fudbaler Bojan Jurić.

"Djeca imaju veliki broj utakmica i animacija djece je na velikom nivou. Naravno ovakvu infrastrukturu ne možete naći nigdje, međutim problem je i masovnost. Međugorje je malo mjesto i stotinu djece imati u ŠN je naučna fantastika. Uspjevamo okupiti toliki broj djece jer i roditelji prepoznaju naš rad ali cilj je u nekom doglednom periodu imati oko 150 dječaka", jasan je Jurić.

A, da se u Međugorju radi sjajno govori i podatak da je u ovoj školi poniklo nekoliko izvrsnih fudbalera koji su postali profesionalci. Između ostalih prve nogometne korake u Međugorju su napravili Stanislav Vasilj, Mateo Sušić, Marko Bencun, Ivan Prskalo, Nikola Vasilj, Marko Pervan, Ante Čilić, Ivan Sušić, Leonardo Petrović, Gojko Gadže, Mario Vasilj...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi