U RS neće pristati na novi statut!

Slijedi suspenzija ili isključenje

U RS neće pristati na novi statut!

Fudbalski savez Republike Srpske podržava stav Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine o tome da se na sutrašnjoj Skupštini ne prihvati prijedlog statuta koji su predložile UEFA i FIFA.
Podsjetimo, sutrašnja Skupština N/FSBiH biće krucijalna za budućnost bh. fudbala. Naime, ukoliko delegati Skupštine N/FSBiH ne prihvate prijedloge pristigle iz UEFA i FIFA, bh. Savez, zajedno sa svim klubovima i reprezentativnim selekcijama suočava se sa suspenzijom ili čak isključenjem.

Međutim, kako sada stoje stvari, ni suspnezija (isključenje) nisu dovoljani da se N/FSBiH prilagodi ostatku svijeta. Izvršni odbor N/FSBiH 6. jula je na sjednici donio jednoglasan stav prema kojem se odbija prijedlog UEFA-e da se ukine institucija Predsjedništva i uvede jedan predsjednik. Kako će se kasnije pokazati, ova odluka IO N/FSBiH biće ključna u vjerovatnom odbijanju delegata Skupštine prijedloga iz međunarodnih fudbalskih federacija!

Iz UEFA je stigao dopis delegatima Skupštine, u kojem ih se poziva da ignorišu stav Izvršnog odbora, ali je Izvršni odbor svjesno donio ovakvu odluku, koja će biti temelj odbijanju statuta i uvođenju međunarodnih sankcija za naš fudbal.

"Stav Fudbalskog saveza Republike Srpske identičan je kao i prije i mi podržavamo odluku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine", decidan je u razgovoru za SportSport.ba generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković.

"Međutim, moram reći kako smo definitivno izgubili povjerenje u svoje kolege iz Federacije i mislim da će se to povjerenje jako teško vratiti. Oni na jednoj sjednici glasaju za, pa na slijedećoj protiv, a u medijima pričaju nešto treće. Mi smo prihvatili preko 20 prijedloga UEFA i FIFA i mislim da je Predsjedništvo u svemu najmanji problem. Nismo se bavili krucijalnim pitanjima i finansijama, koje su dovele Savez na rub bankrota i pitanje je da li će se N/FSBiH ikada izvući iz teške finansijske situacije. Pa, evo neki dan nam je stigla kamata od 500.000 maraka nekog računa iz 2002. godine. Pa do kad tako?", pita se Petković.

"Mi smo dali kompromisan prijedlog prema kojem mi bi predsjednik Predsjedništva imao mandat od 16 mjeseci i u tom mandatu bi samo on imao ovlasti predsjednika. Samo bi predsjednik išao na sastanke i obavljao funkcije predviđene za tu poziciju", dodao je Petković.

Predstavnici UEFA i FIFA danas su stigli u Sarajevo, gdje će u 18 sati održati radni sastanak sa delegatima Skupštine N/FSBiH iz Federacije BiH, dok je u 19:30 zakazan sastanak sa delegatima iz manjeg bh. entiteta. Ukoliko sutra ti delegati ne izglasaju prihvatanje novog statuta, smiješi nam se strašan odgovor iz UEFA-e i FIFA-e.

"Istina je da smo u jako teškoj situaciji. Svi smo premoreni, a ja se pitam da li je sada pravi trenutak za ovakvu odluku jer će o njoj odlučivati delegati Skupštine koji su na odlasku, s obzirom da nam se bliže izbori. Što se tiče mogućih sankcija UEFA-e i FIFA-e, mislim da se s time neće ništa postići. Istina je da smo mi jedini Savez u svijetu sa Predsjedništvom, ali nam je, nažalost, takva država. Ipak, s druge strane, to bi možda moglo i pomoći, jer kad bi Savez bankrotirao, onda bi morali krenuti od nule, sa nekim novim ljudima koji bi imali interes da rade u cilju napretka bh. fudbala", zaključio je Petković u razgovoru za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.