U Španiji neizvjesno do samog kraja

38. kolo Primere donosi rasplet

U Španiji neizvjesno do samog kraja

Nakon što je sinoć odigrano 37. kolo Primere, stvari su se za neke klubove zakomplikovale. Prvak je odnedavno poznat, ali se najveće borbe vode za plasman u Ligu prvaka, Evropa ligu te za opstanak.  

Osiguran nastup u Ligi prvaka imaju Real Madrid, Barcelona i Valencia dok se za to četvrto mjesto vodi utrka između Atletico Madrida i Malage. Atletico Madrid je upravo nad Malagom, ostvario svoju 14. pobjedu u sezoni te se kolo uoči kraja Primere nalazi na samo dva boda od četvrte pozicije.

 

Malaga je ipak najbliža Ligi prvaka jer im je za plasman u nju potrebna samo pobjeda protiv Sporting Gijona, što im na papiru ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

 

Prema nekim kalkulacijama, mjesto u Ligi prvaka bi mogli osigurati Levante i Mallorca, međutim šanse za ovakav ishod su male.

 

Borba za plasman u Evropa ligu je malo komplikovanija. Atletico je za sada najsigurniji, dok Levante i Mallorca, koji imaju isti broj bodova, vode mrtvu trku. Još samo teoretske šanse za plasman imaju Osasuna, Sevilla i Athletic Bilbao.

 

U borbi za opstanak, stvari su malo jasnije. Sigurni putnik u niži rang je Racing Santander. Iako u zadnje vrijeme igra jako dobro, ekipa Sporting Gijona ima minimalne šanse za ostanak u Primeri. Dvije ekipe koje imaju najveću šansu za opstanak su Zaragoza i Rayo Vallecano. Zaragoza će na svom terenu ugostiti otpisanu ekipu Racinga iz Santadera, dok će Rayo dočekati ekipu Granade. Rayo Vallecano je svoj opstanak mogao osigurati dosta ranije, međutim, loša igra te niz od pet poraza su ih spriječili u tome.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

38.kolo koje na rasporedu 13. maja će donijeti mnogo uzbuđenja budući da u Primeri još dosta stvari nije riješeno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.