U sudaru evropskih velikana na terenu 791 milion eura!

Prvi čin: Barca protiv Bayerna

U sudaru evropskih velikana na terenu 791 milion eura!

Polufinalni parovi ovosezonskog izdanja Lige šampiona sudari su istinski fudbalski divova na Starom kontinentu. U prvoj utakmici između aktuelnog prvaka Real Madrida i Juventusa, Stara dama je Kraljevima pokazala zube i s 2:1 trijumfovala protiv desetorostrukih prvaka Evrope.

Nova fudbalska poslastica slijedi večeras kada će na Camp Nou Barcelona ugostiti Bayern iz Minhena. Na terenu će se naći ukupno devet šampionskih titula najbolje evropske ekipe, pet su ih osvojili Bavarci, Katalonci jednu manje.

Posljednji dvomeč ova dva tima završio je naslavno za Barcelonu. "Tika-taka" je dobila pravu lekciju njemačkog atomskog fudbala, a njegovim napadima tada je dirigovao Jupp Heynckes. Te 2013. godine, u svega osam dana, Bayern je prvo održao Barci lekciju na Allianz-Areni pobjedivši s 4:0, a onda je i na Cam Nou uslijedila repeticija. U revanšu su Bavarci slavili s 3:0.

Ipak, ovoga puta sve će biti drugačije. Barcelona igra u vrhunskoj formi. U svojim redovima ima napadački trojac Messi - Neymar - Suarez koji je ove sezone u svim takmičenjima dao više od 100 golova zajedno, dok se na drugoj strani ekipa Pepa Guardiole muči s povredama ključnih igrača. Od 108 golova pomenutog trojca Messi je postigao 51, Neymar 33, a Suarez 24. Primjera radi trio Lewnadowski - Muller - Robben je tek na brojci od 62 pogotka u ovoj sezoni u svim takmičenjima. Poljski napadač postigao je 23, Nijemac je dao 20, a Holanđanin jedan manje, što govori o boljoj golgeterskoj formi napadača Barcelone.

Nekadašnji trener Katalonaca ovoga puta neće moći računati na dvojicu sjajni krilnih fudbalera, Francka Riberyja i Arjena Robbena, od kojih u mnogome zavisi igra Bayerna, a da stvar bude gora prvi napadač Bavaraca Robert Lewandowski još nije kako treba zaliječio povredu vilice. Bez obzira na sve nedaće Bayern je uvijek opasan, a šta mogu za samo 45 minuta demonstrirali su u revanš susretu četvrtfinala Lige šampiona kada su za poluvrijeme deklasirali Porto. Ipak, Barca nije Porto, ali Nijemce nikad ne otpisujte...

Susret Barcelone i Bayerna biti će i okršaj nekadašnjih saigrača u dresu Barcelone, Luisa Enriquea i Pepa Guardiole. Dvojica pomenutih stručnjaka su u periodu od 1996. do 2001. godine nosili dres katalonskog giganta, a neiskusniji Enrique svog današnjeg rivala i nekadašnjeg saigrača smatra najboljim trenerom današnjice, iako misli da to što je nekada vodio Barcu Guradioli ne daje veliku prednost.

Za kraj vrijedi nešto reći i o mogući sastavima. I dok će Barca vjerovatno igrati u najjačem sastavu, obzirom da su svi fudbaleri Blaugrane na dispoziciji Enriqueu, početnih jedanaest Barcelone u sistemu 4-3-3 moglo bi i trebalo izgledati ovako: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Guardiola na drugoj strani je "izmasakriran" povredama koje smo već spomenuli, pa će svojim Kataloncima suprotstaviti najbolje od onoga čim raspolaže u ovom trenutku. Njegovih jedanaest "ratnika" u formaciji 4-2-3-1 trebalo bi izgledati ovako: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Alonso, Schweinsteiger - Lahm, Thiago, Muller - Lewandowski.

Vrijedi spomenuti da će sretnici koji će uživo na Nou Campu gledati ovaj sudar titana u slučaju ovih formacija i sastava na terenu gledati dva tima zajedno vrijede nevjerovatnih 791 milion eura! Sastav Barce vrijedi 460, a Bayerna 331 milion evropskij novčanica.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije